Siperian terveiset oli sitkeän korkeapaineen alla tekemässä talvea myös merelle.
Leppeän syksyn mereen jättämä lämpövarasto hupeni, mutta ei loppunut. Ulapan pintaveden lämpö on edelleen hieman keskiarvojen yläpuolella.

Keskitalven suoja on todellinen alkaen 26.1 lähes kuukauden pakkasjakson jälkeen. Suoja ei vain käynyt vaan jäi useiksi päiviksi pakkaskauden jälkiä siistimään.

Keskitalven ensimmäinen suoja on ennusmerkkinä kevään tulosta. Keskitalven päivän (19.1) jälkeen ensimmäinen suoja ja siitä laskettuna 9 viikkoa eteenpäin on meri jäistä vapaa näillä rannoilla. Saa sitten nähdä onko maalis-huhtikuun vaihteessa ranta auki ja kalastus käynnissä. Oma veikkaukseni on että tämän talven pakkasennätykset ovat takana.

DSC 0911

19.1.2016 keskitalvenpäivä

DSC 0946

30.1.2016
Tasaista talvikalastukselle otollista jäätä oli käymäseltään meidänkin rannassa. Onneksi jäätuura oli hukassa kun tuli mieliteko että jäänalle verkkoja lähtisin uittaa.

DSC 0948

Vain viikon oli sileä jää rannassa, sitten pohjoistuuli 28.1.2016 vei kaiken ja takaisin etelään kääntynyt tuuli toi lohduttoman näköisen röyskäjään tilalle. Verkot olisivat menneet sen siliän tein. Pakkasta ei ole ollut joten ei tarvita kuin tuulen kääntyminen niin tämä jäämoska on poissa, ja jos sitten pakastaa saattaa uusi jää olla taasen sileää. 

Mikäli pakkanen tulee ilman tuulen kääntymistä ja nämä jäätelit jäätyvät toisiinsa kiinni, ei tästä kuljeta millään pelillä ja verkonuitto jään alle on mahdotonta. Aikaa on, sillä tammikuun lopulla ei vielä ole kyse kevääntulosta vaikka vähän suojaa.

DSC 0906

Lumipumpulia tyrnin talvihuntu.

DSC 0915

Pakkaskausi pakasti rantakivet ja suojan tultua hikoilivat härmää luopuessaan kylmävarastostaan.

DSC 0914

Jaa mää vai….mistä ne aina kekkaa kun olen pikkulintujen muonavarkaissa.

Pakkaskausi antoi ymmärtää että nyt tulee talvi jossa riittää aikaa huoltotöille. Ykskaks leudot tuulet toivat stressin. Tuleeko taas lyhyt talvi ja huoltotyöt on priorisoitava niihin jotka on pakko tehdä ja niihin jotka tehdään jos ehtii tekemään.

Keväällä asennettiin Masiin potkurinakselille köysileikkuri. Kokemukset ovat odotuksiakin paremmat. Ei yhtään köysiongelmaa koko kesänä. Ne kerrat kun potkuriin jotain meni, tilanne oli ohi saman tien. Tällaisia leikureita löytyy markkinoilta useita.

Uskomattominta oli se kun potkuriin meni rysän ankkuriköysiä. Köysileikkuri katkaisi sen heti ja kiitokseksi solmi vielä köydenpäät yhteen. Ei tullut valitettavasti otettua tällaisesta tilanteesta solmusta kuvaa, mutta ensi kesänä koetan muistaa kun niin käy. Ette kumminkaan usko kertomalla.