Strömming i alla de slag är huvudattraktionen på den årliga Strömmingsmarknaden på Salutorget i Helsingfors. Helst ska strömmingen vara kryddig och stark menar både fiskare och besökare.

Sedan 1743 har strömmingsmarknaden ordnats vilket gör den till ett av Finlands äldsta årligen återkommande evenemang.

Fiskare från olika håll i Finland samlas också i år på Salutorget för att sälja tusentals kilo fisk.

För många besökare som har hittat hit är Strömmingsmarknaden en viktig tradition. Rita Andersson besökte marknaden redan som barn och det är ett evenemang hon inte vill missa.

Att äta strömming hör till.

– Jag tycker om kryddfisk. Men nu har det kommit allt möjligt nytt och trevlig som vitlöksströmming och olika inläggningar. Det är alltid intressant att pröva på nya smaker.

Fortsättning på fiskarens högsäsong.

För fiskarna som säljer strömmingen är marknaden både nytta och nöje.

Det är långa dagar både under marknadsveckan och inför den. Men det lönar sig.

– Jag brukar jobba från att jag vaknar på morgonen tills att jag lägger mig på kvällen. Det brukar bli omkring 16-17 timmars arbetsdag. Det är en inkomstkälla på hösten, säger fiskaren Krister Hellström från Ingå.

Magnus Nyholm från Tirmo i Borgå skärgård har sålt fisk på marknaden sedan barnsben.

– Min egen strömming har jag sålt här i 30 år, men innan det sålde jag mina föräldrars fisk. Jag är 50 år gammal och har varit här i 40 år, säger Nyholm.

Under öppningsdagen förväntar sig arrangörerna omkring 10 000 marknadsbesökare och när marknaden avslutas om en dryg vecka ska över 20 000 personer ha vandrat förbi fiskebåtarna vi kajen.

Uppleva skärgårdslivet

Bland besökarna verkar många söka sig till Salutorget för att ta del av skärgårdskulturen och naturligtvis för att köpa strömming.

Magdalena Häggström har efter några års paus bestämt sig för att besöka strömmingsmarknaden igen.

Hur smakar en god strömming?

– Gärna ganska mycket kryddor och kraftig smak, men jag tycker mest om kräftströmmingen och det är den jag vill köpa i dag, säger Häggström.

Källa: Yle 5.10.2015