Under helgen pågår Strömmingsmarknaden i Åbo. Förutom fisk finns ett stort utbud av råvaror och hantverk från skärgården.

För 37:e gången ordnas i helgen Strömmingsmarknaden längs Aura å i Åbo. Marknaden drog i gång på torsdag och håller på fram till söndag

Marknadsområdet ligger traditionsenligt vid Aura å, på Västra Strandgatan mellan Aurabron och Herrestigen, och på Kristinegatan mellan Västra Strandgatan och Slottsgatan samt på östra sidan av ån mellan Aurabron och Teaterbron.

”Höstens höjdpunkt”

För Olav Granström från Åbolands Fiskarförbund är marknaden en av höstens höjdpunkter.

– Det bästa med marknaden är stämningen och det stora utbudet av varor.

Givet på en strömmingsmarknad så finns det massor av olika sorters strömming till salu men också på marknaden finns också ett stort utbud av andra fiskprodukter och råvaror från skärgården och så förstås en hel del hantverk.

Många besökare redan på fredag

På plats från Nagu är Margot Wickström från Tackork gård. Gårdens flädersaft vann nyligen första pris i svenska mästerskapen i mathantverk men den som är på jakt efter den saften på marknaden kommer tyvärr att gå tomhänt hem berättar Margot.

– Det är många som har frågat efter saften. Jag har ännu några på gården men de är så få så de har jag sparat till de som bemödar sig att ta sig ut till gårdsbutiken. Men jag har med glögg, saft och gelé.

Hur är stämningen här på marknaden?

– Nu är den bra. I går då det regnade verkade människorna inte vara på marknadshumör men nu är det bättre och redan från morgonen har det varit mycket människor på plats, säger Wickström.

Färre yrkesfiskare på plats

Men även om utbudet är stort också i år har fiskförsäljarna blivit färre berättar Olav Granström.

– Vi har 25 platser men eftersom vissa hyr fler platser så har vi i år kanske 16 yrkesfiskare på plats.

Men det finns ljusglimtar och en som efter ett par års paus är på plats igen är Börje Holmberg från Dragsfjärd.

– Det är kul att vara tillbaka och återuppleva det här igen även om det kanske börjar bli lite tungt att orka med, säger Holmberg.

Hur är det att vara fiskare idag?

– Visst är det en utmaning. De problem som vi sett på sista tiden med säl och skarv liknar inget vi sett tidigare.

Men den här gången måste Börje Holmberg inte möta utmaningarna ensam. På plats på marknaden har han dottern Carina Holmberg. Hon och hennes syster driver café i Dalsbruk och testar nu på hur det är att sälja sina produkter på Strömmingsmarknaden.

– Visst är det lättare inomhus men nog har det sin charm det här också, säger Carina Holmberg som dukat upp ett stort utbud av fisksmörgåsar och smörgåstårtor.

”Det är båt som gäller”

En veteran på Strömmingsmarknaden är fiskaren Leif Johansson från Stora Ängesö. Han har deltagit i strömmingsmarknaden i trettio år och kom sin vana trogen med båt.

– Det är en tradition jag inte ger upp i första taget. Jag tycker fler borde komma hit med båt.

Du säljer dina produkter här från båten, hittar besökarna hit ner?

– Ja, folk kanske inte kommer och tittar men stamkunderna som vet vad de vill ha kommer hit, säger Johansson.Så här filéar du en fisk

Marknaden som började på torsdag är öppen på fredag och lördag från klockan nio på morgonen till sex på kvällen. På söndag öppnar marknaden klockan nio och avslutas klockan fyra på eftermiddagen.

Utöver försäljningen kommer det på lördag klockan 14 att ordnas en auktion av fiskeredskap. På söndagen hålls fiskehanteringsförevisningar klockan 12 och 13.30.

Källa: Yle 23.10.2015