Den åländske torskfiskaren Nicklas Holmström ser inget annat alternativ än att lägga ner sin verksamhet sedan torskfisket stoppades vid årsskiftet.

– Vart jag än vänder mig är torskfisket olagligt, säger han.

I somras satte EU-kommissionen ett tillfälligt stopp för torskfiske i Östersjön. Stoppet omfattade inte vattnen runt Åland, men i de nya kvoterna som började gälla vid årsskiftet finns undantaget inte kvar.

Det här slår hårt mot de åländska fiskarna.

En av de som drabbas är fiskaren Nicklas Holmström som i och med den nya lagen beslutat sig för att helt avveckla sin verksamhet.

Detta trots att han nyligen köpt en ny fiskebåt och uppgraderat den med modern utrustning.

– Det känns lite vemodigt att tvingas lägga ner en verksamhet man byggt upp i fyra års tid. Men samtidigt har det varit väntat sedan EU först rödlistade torsken och sedan pratade om att helt och hållet förbjuda fisket.

Fjällfiske ingen lösning

Även om han var förberedd var beslutet tungt.

– Verkligheten är alltid lite annorlunda än förväntningarna, det tar lite hårdare, säger Nicklas Holmström.

I måndags tog han upp det sista nätet, med de sista fiskarna. Någon alternativ väg att gå inom yrket ser han inte i dagsläget.

– Jag har funderat fram och tillbaka, jag hade velat fortsätta med fisket. Men det enda jag kan gå till nu är fjällfiske inomskärs, alltså att fiska gös, abborre och sik, säger Nicklas Holmström.

– För att få den verksamheten att gå runt måste man jobba dygnet runt och helst förädla fisken själv och sälja den direkt till kunden, men vi har så fint etablerade företag som håller på med det redan, det finns inte utrymme för fler.

Drabbar flera

Han har talat med andra torskfiskare som går i samma tankar om att avveckla sin verksamhet.

– Torskfisket är vad som hållit oss på benen. Några har fjällfiskat på sidan om, men nu måste de också fundera på framtiden. Det är inte bara jag som har det svårt.

Stoppet för torskfisket drabbar också fiskuppköparna.

– Sedan rödlistningen har vi en fiskuppköpare som köpt upp 100 procent av all åländsk torsk och han har haft en bra omsättning på det.

Holmström vet inte hur framtiden ser ut.

– Det hjälper heller inte att byta område, vart jag än vänder mig är torskfisket olagligt.

Källa: Yle 2.1.2020, foto KJ våren 2017