Sedan 1910 har Göteborg utgjort navet för svensk fiskauktion. Förra veckan startades konceptet i Stockholm.
– Vi vill förkorta leden, det vill säga kapa mellanhänder och komma närmre konsumenten, säger Mats Eriksson, yrkesfiskare i Mälaren och ordförande för Stockholms fiskauktion.

I fredags invigdes Stockholms fiskauktion. Här kan fiskhandlare, restauranger och grossister handla direkt från Stockholms fiskauktion. Art för art, båt för båt och i önskad mängd.

Köpen går att göra antingen på plats vid Slakthusområdet eller i realtid via dator eller mobilapp.

Utbudet är lokal fisk och skaldjur från Stockholms skärgård och närliggande Mälaren och Hjälmaren men även råvaror från Bottenviken, Västkusten och andra sjöar och vattendrag i landet samt från Danmark och Norge. Här finns både färska och förädlade produkter.

Mats Eriksson menar att det svenska yrkesfisket länge har saknat en marknadsplats i huvudstadsregionen. Via Stockholms fiskauktion kan de nå över två miljoner konsumenter utan omvägar och transporter.

– Många fiskare kan knappt överleva på sitt hantverk medan konsumenterna tycker att det är dyrt med färsk fisk. Det vill vi ändra på. Vi vill att fiskarnas marknad ska ligga så nära konsumenten som möjligt. Det kommer dessutom att öka färskheten betydligt. Vi tror att det här är nödvändigt för att yrkesfisket ska klara sig i framtiden. Vi har världsklasskvalitet på vår svenska sjömat men ändå importerar vi väldigt mycket, säger han i ett pressmeddelande.

Auktionen är MSC-certifierad vilket garanterar spårbarhet och hållbarhet för varorna.

Så fungerar auktionen på nätet eller via appen

·        Det digitala auktionsuret räknar nedåt och kunden stoppar klockan när de anser att priset är rätt för köp. Därefter anges vilken kvantitet som önskas och sedan fortsätter auktionen med nästa parti. Via appen kan kunderna också se vad som kommer att finnas på auktionen redan kvällen innan då båtarna själva rapporterar in vilka fångster de fått.

Källa: Stockholms Fiskauktion, Dagen Handel 14.11.2016