Stjärnkocken Michael Björklund presenterar en ny strömmingspizza inför strömmingsmarknaden i Åbo. Han anser att vi borde skippa den norska laxen och äta mera inhemsk fisk.

Björklund kommer själv att besöka strömmingsmarknaden i Åbo som kund i år. Enligt honom är stämningen, traditionen och hantverket det bästa med strömmingsmarknaden.

– Jag brukar handla alldeles för mycket eftersom jag gärna vill handla hos alla. Jag tycker om att bara sitta och njuta, smaka och prova på allting. Det är otroligt charmigt, men tyvärr gör jag det bara en gång per år, säger Michael Björklund.

Björklund önskar att den nya generationen ska få upp intresset för fisk igen.

– Förr åt man mycket mera fisk och var ute och fiskade. Sedan hade vi en generation som åt för mycket fisk i ungdomen och tröttnade på det när de blev äldre. Nu kan man se att de nya generationerna tycker att det är spännande med fisk igen.

När det kommer till tillredning av fisk tror Björklund att många håller sig borta eftersom de är rädda för benen. Han tycker att det charmigaste sättet att tillreda fisk på är att röka den.

– Man känner sig som en riktig viking när man får sitta och plocka med händerna. Det uppstår nya känslor för maten då man får känna dofter och bli lite kladdig om fingrarna, säger Björklund.

Vi borde äta mera inhemsk fisk

Enligt Björklund är det inte hur lätt som helst att få tag på fisk i dag. Även om det finns fisk i butikerna handlar det för det mesta om odlad fisk.

Björklund konstaterar att folk förr fiskade mera själva och tog tillvara och tillredde den. I dag köper man in fisken, speciellt mycket norsk lax.

– Vi äter otroligt mycket norsk lax i Finland. Man blir inte så sjuk om man äter norsk lax. Det har ingenting att göra med att den är hälsosam, utan den innehåller så mycket antibiotika att man inte behöver äta mediciner, säger han.

Björklund säger ändå att vi borde äta mera fisk, framför allt inhemsk fisk som vi själva producerar.

– Vi odlar ju fisk här i Finland också och vi har vild fisk som också bör ätas. Vi behöver inte alltid äta lax eller filé. Det finns så mycket annan fisk som vi bör ta tillvara och som blir jättegod, säger Björklund.

I sin ungdom tyckte Michael Björklund om att vara ute och fiska.

– När jag var yngre tyckte jag att det var spännande att få vara ute och hoppa på stenarna och fånga de här stora gäddorna. Tyvärr blir det alltför sällan numera även om jag bor nära vattnet på Åland.

Gäddan är också en av Björklunds favoritfiskar. Björklund konstaterar att de stora gäddorna han fångar inte passar så bra till matlagning, men lyckligtvis brukar hans kompisar få lite mindre fiskar.

– Gäddan tycker jag att är rolig att fånga. Den har också en bra konsistens och en god smak, säger han.

Enligt Björklund får man dricka vad man vill till fisk, men själv föredrar och rekommenderar han öl.

Skarven och sälen blir goda livsmedel

Björklund är orolig för att vi i Finland har ett överutbud av sälar och skarvar som gör skada i skärgården.

– Skarven är en otroligt duktig fiskare som äter upp fiskynglen medan sälen äter upp de fiskar som hunnit växa sig stora. Jag tycker att vi ska äta dem istället för att bara jaga och ta bort dem.

Björklund är inte sugen på att börja äta larver och insekter.

– Hellre äter jag upp all skarv och säl och gör bra livsmedel av dem innan jag börjar äta larver och insekter. Som matfågel är skarven fantastisk, säger Björklund.

Skarven måste prepareras väl innan den blir riktigt bra. För att få bort den starka smaken ska den först kokas några gånger. Efter det kan man enligt Björklund använda den i bland annat grytor, tacos och pajer.

– Av skarven äter man oftast brösten och låren, låren är kanske allra bäst. Skarven smakar lätt sjöfågel men påminner till konsistensen mycket om lamm, säger Michael Björklund.

Enligt Björklund blir sälen också en fantastisk råvara om man tar tillvara och tillreder den på rätt sätt.

– Då är det bara att skära en skiva och grilla den så att den är en aning rosa inuti. Då kan du äta den och den är hur mör som helst. Fantastisk smak, säger han.

Problemet är att få tag på säl och skarv. Det är varken tillåtet att jaga skarv på fastlandet i Finland eller Sverige, men på Åland är det tillåtet. Sälkött kan man beställa.

– Det är två djur som jag tycker att är goda och som jag jobbar för att få in i vår egen kost, säger Björklund.

Källa: Yle 21.10.2018