Stadin Silakkamarkkinat avataan tänä vuonna perinteisesti lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina. Tapahtumapaikkana ovat merellinen Helsingin kauppatori ja sitä ympäröivät laiturialueet sekä Havis Amanda. Silakkamarkkinat ovat avoinna 4.-10. lokakuuta sunnuntaista perjantaihin klo 7-19 ja lauantaina klo 7-15.

Silakkamarkkinat vuodesta 1743

Stadin Silakkamarkkinat ovat yksi Suomen vanhimmista perinnetapahtumista vuodelta 1743. Tapahtuman järjestäminen siirtyi Helsingin Satamalle lähes 30 vuotta sitten. Jo silloin alettiin elävöittää tapahtuman perinteitä. Silakkamarkkinat ovat vuosien mittaan muuttuneet ruoanhakumatkasta yleisötapahtumaksi, jossa on esillä myös ruoka- ja saaristolaiskulttuuria, oheisohjelmaa sekä Helsingin merellisyyttä.

Silakkamarkkinoiden ohjelma laajenee

Tänäkin vuonna Helsingin kauppatorille kerääntyy viikon ajaksi kymmeniä kalastajia ympäri Suomea myymään tuhansia kiloa silakkaa. Lisäksi perinteinen silakkaraati valitsee parhaan maustekalan ja uutuustuotteen eli silakkayllätyksen. Tapahtuman uutuutena Torikorttelit järjestää yleisölle toritanssit Havis Amandalla perjantaina 9. lokakuuta. Vanhan kauppahallin edustalle rakennetaan myös pienimuotoinen saaristolaiskylä, jossa myydään silakkatuotteiden ohessa teemaan liittyviä käsitöitä ja ruokaa.

Silakkamarkkinoiden avajaisia juhlitaan sunnuntaina 4. lokakuuta ja yleisöohjelmaa järjestetään koko viikon ajan. Tapahtuman uudet verkkosivut (www.stadinsilakkamarkkinat.fi) avataan kesäkuun lopussa. Lopullinen ohjelma sekä tapahtuman kaikki myyjät ja yhteistyökumppanit julkaistaan syyskuussa.

Silakkamarkkinat osa Helsingin ruokakulttuuria

Silakkamarkkinoiden järjestelyvastuu siirtyi vuodesta 2015 alkaen Helsingin Satama Oy:ltä Helsingin Tukkutorille, joka vastaa myös kaupungin ruokakulttuuristrategian suunnittelusta ja kehityksestä.

– Silakkamarkkinoista halutaan muodostaa yhä vahvemmin perinteisten markkinoiden ja myyntitapahtuman lisäksi kaikkien kaupunkilaisten juhla, Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategiaa luotsaava Timo Santala toteaa.

Stadin Silakkamarkkinat järjestetään vuonna 2015 yhteistyössä Tukkutorin, Helsingin Satama Oy:n, Helsingin Rakennusviraston, Torikortteleiden ja Ruokatieto Yhdistyksen kanssa.

Lähde: Helsingin kaupunki/ Tukkutori 17.6, http://stadinsilakkamarkkinat.fi/