Absolut tomt. Så beskrivs fiskevattnen i Snappertuna och Bromarv just nu. Fiskförsäljare på Ekenäs torg fyller disken med det de kan få tag på, mest odlad norsk lax.

Norsk lax, strömming, lite vild lax och gös. Det fanns att få från fiskdiskarna på torget i Ekenäs på onsdagsmorgonen (28.6).

Fiskaren Anders Lindqvist från Snappertuna konstaterar att det finns ingenting att fiska i sjön mera.

Det resulterar i att fiskutbudet i hans disk består mest av odlad fisk. En stor del kommer från Norge.

– All vild fisk är i princip slut. Det finns inte ens mat till fisken mera.

Slut på fisk om några år

Läget är lika bedrövligt i Bromarv, konstaterar fiskaren Mikael Lindqvist. Han beskyller skarven och sälen för det dåliga fiskbeståndet.

– Största orsaken när det gäller abborre och gös är skarven. Den äter upp all småfisk, så det finns ingen tillväxt, konstaterar han.

Anders Lindqvist håller med om att skarven är det största problemet. Han berättar att skarvarna tidigare levt i den yttre skärgården. Nu har skarven flyttat in i lekvikarna och äter den sista lekfisken. Det kan ha förödande konsekvenser i framtiden.

– Lekfisken minskar. Det betyder att vi är helt utan fisk om några år, säger Anders Lindqvist.

Besvikna kunder varje gång

Redan nu finns det kunder som får gå hem från torget med annan fisk än den de ville köpa. Enligt Anders Lindqvist har kunderna vant sig vid att det inte finns vild fisk att få.

– Det är ledsna miner hos kunderna nästan varje gång. Det finns inte tillräckligt, tillägger Mikael Lindqvist som förädlar odlad fisk för att tjäna sitt levebröd.

”I framtiden äter vi bara odlad fisk”

Vid sydvästra Finlands fiskerihushållningscentral uppger man att torsken långsamt kommer tillbaka till våra breddgrader. Ställvis har man också märkt av en liten ökning av flundror.

I fiskevattnen kring Snappertuna och Bromarv har man inte märkt av någon ökning av torsk. I Bromarv har Mikael Lindqvist inte fiskat en enda torsk i år. I Snappertuna fångade Anders Lindqvist några i våras.

Några flundror finns inte att få i fiskdisken på Ekenäs torg. I våras fick Mikael Lindqvist mera flundror men nu är det dåligt på den fronten.

– Någon enstaka har man fått och de är ganska magra.

Han tror inte att framtiden är så ljus för flundran i våra vatten. Bottnen är ganska smutsiga och den får nog svårt att klara sig, tror Mikael Lindqvist.

Vad tror du vi ska äta i framtiden?

– Nog är det bara odlad fisk framöver. 
Så ser det ut som.

Källa: Yle 28.6.2017