Det blev en överraskande bra start på skinnauktionen i Köpenhamn. Priserna på minkskinn är på väg upp, säger Dick Sundqvist från Nykarleby, som är en av skinnutroparna.

Fortsätter auktionen så här blir det en succéauktion, säger Dick Sundqvist på auktionsbolaget Kopenhagen Fur. Auktionen avslutas på söndag och då ska 3,3 miljoner minkskinn ha bytt ägare. Under den första auktionsdagen på torsdag steg priserna mellan tre och 30 procent beroende på skinntyp och kvalitet. Då såldes Palomino samt Black och Brown cross.

I dag fredag inleddes auktionen med silverblå hanar och också här noteras en prisuppgång på 18 procent.

Nu pekar kurvan uppåt

Senaste säsong var inget att hurra för, åtminstone inte om man som farmare producerade brun mink. Priset rörde sig runt produktionskostnaderna, men nu pekar priskurvan uppåt.

Det finns flera förklaringar, säger Dick Sundqvist. En förklaring är beslutet att flytta decemberauktionen till januari. Det gav farmarna mera tid att pälsa och istället för ett utbud på 1,4 miljoner skinn nådde man nu upp till 3,3 miljoner. Det har lockat mellan 350 och 400 köpare. Samtidigt har dollarn stärkts och kineserna är på hugget. Ryska köpare saknas dock till följd av rubelns fall.

I eftermiddag säljs de bruna grupperna och under fredagen ska 1,3 miljoner skinn säljas på 10 timmar.

Av de finländska farmarna väljer en del att sälja sina skinn i Köpenhamn och av utbudet på den här auktionen är 120 000 minkskinn från Finland. Tar man hela säsongen uppskattar Dick Sundqvist att Kopenhagen Fur kommer att sälja närmare 700 000 finländska skinn, och det är nytt rekord för auktionsfirman.

Källa: Yle 9.1.2015