”Taivaan milloin nään sinisen kaipaan sinisillalle sen” (J. Jauhiainen)

Koronakevään kirkastama sinitaivas on ollut ihailtavana, kun lentokoneet eivät yläilmakerroksia kaasuta. Silminnäkijähavainnot ovat yhteinäisiä: sinisempi on taivas.

Lohenkalastus on alkanut. Saaliit vuodenaikaan normaalitasoa ja sesonki edessäpäin (toivottavasti).

Lohet ovat hyväkuntoisia ja liha kauniin väristä.

Luonnonlohien väri on peräisin niiden ravinnosta ja luonnollisista karotenoideista.

Kasvatetun lohen pinkki väri saadaan synteettisten väriaineiden avulla. Tätä väriä lisätään kalan ruokaan, jonka kautta se kulkeutuu sen elimistöön. Astaksantiini on elintarvikkeiden värjäämiseen kielletty aine, mutta tuotantoeläimelle (lohi) sitä voidaan syöttää luvallisesti.

Osa kuluttajista karsastaa luonnonlohen hennompaa väriä ja haluaa synteettisellä terästettyä. Varsinkin ravintolat usein antavat piutpaut luonnonlohelle juuri värin takia.

Luonnollisella värillä on sellainen heikkous, että se kypsennettäessä usein lähes katoaa ja synteettisesti aikaansaatu kestää kuumentamisen. Visuaalinen näkö aiheuttaa kalansyöjässä psyykeperäisen tajuntahäiriön, joka saa punaisemman maistumaan muka paremmalta. Oikeat kalanystävät kyllä tietävät, miten herkun tunnistaa, siihen ei värjäämistä tarvita.

Yksi erityispiirre on tämän kevään aloituksen lohissa ollut se, että ne ovat olleet hyvin vähäpilkullisia. Näin on tosin aiemminkin ollut, mutta nyt on jopa täysin pilkuttomia.

Silakkaa on rannikolla ollut kivanlaisesti ja jopa siikaa olen saanut malliksi usean laihan kevään jälkeen. Rysien lasku on menossa ja pitää päivät kiireisinä vielä vähintään parisen viikkoa.

Ukkosia on mantereella ollut toukokuuksi runsaasti. Merelle ne eivät uskaltaudu sillä meri on kalsea, vain +4 astetta nyt Selkämeren ulapalla pintavesi.

Toukokuun ukkoset tietävät huonoa lämpimän odottelijoille, sillä ne tietävät kylmän kevään jatkumista.

Korona 

Norjalainen lohi on alennusmyynnissä ja aiheuttanee hankaluuksia kotimaisen kalan markkinointiin hintapaineella.

Toisaalta kuluttajien ruokaostokset ovat heidän omassa vallassaan, mitä ostaa, ja useat haluavat luonnollista ja läheltä. Normaaliaikaan suosittu lounasruokailu kuppiloissa on väliaikaisesti ohi ja se ala on niin tiukassa kustannuspaineessa ettei niistä juuri luonnokalaa tai kotimaista löydä.

HjS