Tällä viikolla sidosryhmille järjestettiin tilaisuus sinisen biotalouden kansallisesta kehittämissuunnitelmasta. Väkeä oli runsaasti paikalla ja järjestäjät puhuivat kilpaa yleviä sanoja. Sinisiä unelmia.

Tilaisuuden tarkoituksena oli esitellä kesän lausuntokierroksen tuloksia. Kehittämissuunnitelma oli kuulemma saanut kehuja, kritiikkiä oli ollut vähän. Jotkut olivat sentään kehdanneet sanoa, että suunnitelma jää ylätasolle, vaatisi konkretiaa ja on epärealistinen.

Suunnitelman tarkoitus on varmaan hyvä, mutta tavalliselle kuulijalle jäi epäselväksi mitä tämä nyt oikein käytännössä tarkoittaa kaupalliselle kalataloudelle. Vaikka tarkoitukseen on varattu 5 miljoonaa euroa Sipilän hallituksen vähistä varoista. Samainen hallitus sitten haluaa paikata valtion talousarvioita leikkaamalla kalastajien kalastusvakuutustuen puolella miljoonalla vuosittain. Mitenköhän tämä matematiikka toimii?

Kaikesta huolimatta ammattikalastaja jatkaa jokapäiväistä työtään. Pyytää kuten ennenkin kalaa kuluttajien ruokapöytiin ja raaka-aineiksi eri tarkoituksiin, sekä kotimaahan että vientiin. Sinistä biotaloutta ilman sinisiä unelmia, jos se sallitaan.

Toisaalla vuosittainen kiintiöruletti pyörii taas. Vuoden 2017 kalastusmahdollisuudet, eli kiintiöt, ovat käsittelyssä sekä Suomessa että EU-tasolla. Turskasta tullee tällä kertaa suurin riita kun kiintiöistä sovitaan. Suomessa taas ollaan paavillisempia kuin paavi itse ja ministeriö haluaa pienempää lohikiintiötä kuin mitä EU esittää. Mitenköhän tämä logiikka toimii?

Toisenlaisiakin kiintiöitä käsitellään – nimittäin toimijakohtaisia kiintiöitä. Eduskunnassa kaksi valiokuntaa pohtii asiaa ja kuulee niin kutsuttuja asiantuntijoita. Asiantuntijakäsite on tietysti suhteellinen. Kuultavat ovat oikeastaan eri eturyhmien puhemiehiä, ja monet heistä eivät tippaakaan välitä ammattikalastuksen toimintaedellytyksistä. Eräillä on jopa pääfokuksena kuopan kaivaminen elinkeinolle, ja mullat päälle samaan hintaan. Jos tämä kielikuva nyt sopii kun puhutaan sinisen biotalouden toimijasta.

Hallitus antoi esityksensä asiasta kesäkuussa. Käsittelyn aikana ministeriö on kuitenkin jo tehnyt merkittäviä muutosesityksiä lakiin ja siihen kytkeytyviin asetusluonnoksiin. On tietysti ennenaikaista arvioida lopullisen lain sisältöä tässä vaiheessa. Mutta mistähän hiipii sellainen tunne, että käynnissä on vesitysvaihe? Ettei vaan jouduta siihen kuoppaan. 

Heikki