Sinilevähavainnot ovat olleet vähäisiä Suomen merialueilla. Myös järvillä sinilevähavainnot ovat pysyneet vähäisinä, vaikka sinilevähavaintojen määrä on hiukan lisääntynyt viime viikosta.

Sinilevähavainnot vähäisiä Suomen merialueilla

Sinileväkukintoja esiintyy ajankohtaan nähden pitkäaikaista keskiarvoa vähemmän Suomen merialueilla. Havaintoja vähäisistä sinilevämääristä on muutamalta Saaristomeren ja itäisen Suomenlahden viralliselta seurantapisteeltä. Kansalaiset ovat ilmoittaneet sinilevähavainnoista muutamilta paikoilta Helsingin edustalta, Saaristomereltä ja Uudenkaupungin eteläpuolelta. Avomerialueilta ei ole tehty levähavaintoja.

Meriveden pintalämpötila on Saaristomerellä sekä paikoitellen rannikkoalueilla 19-20 astetta. Ulappa-alueilla pintalämpötila on Pohjanlahdella 13-17 astetta, Pohjoisella Itämerellä 17-19 astetta ja Suomenlahdella 16-19 astetta. Pintalämpötilan arviot perustuvat Ilmatieteen laitoksen ennusteeseen, kauppalaivoilla tehtyihin  Alg@line-automaattimittauksiin> ja SYKEn satelliittitulkintoihin.

Levävahti on älypuhelimiin ilmaiseksi ladattava sovellus, jonka avulla kansalaiset voivat kätevästi lähettää levähavaintojaan Järviwiki-verkkopalveluun myös merialueilta. Järviwikin yhteyteen kehitetään parhaillaan Meriwikiä, mutta merihavainnot ovat jo nyt nähtävissä Järviwikissä.

Järvillä sinilevähavainnot pysyneet vähäisinä

Sinilevien määrä sisävesillä on edelleen vähäinen, vaikkakin sinilevähavainnot ovat lisääntyneet viime viikosta. Valtakunnallisilla havaintopaikoilla on havaittu sinilevää 30 paikalla. Havainnoista 26 paikalla sinilevää on ollut vähän, ja runsas sinilevien pintakukinta on todettu neljällä havaintopaikalla. Erittäin runsaita sinileväkukintoja ei esiintynyt valtakunnallisilla havaintopaikoilla. Todennäköinen syy vähäisiin sinilevähavaintoihin on tuulinen ja viileä sää.

Viilenneet säät ja vesisateet ovat viime päivinä laskeneet järvivesien lämpötiloja lähes koko maassa. Järvien pintalämpötila vaihtelee nyt maan etelä- ja keskiosissa 20 asteen molemmin puolin ja pohjoisessa enimmäkseen 15 ja 18 asteen välillä. Lämpötilat ovat pääosin lähellä ajankohdan keskiarvoja. Loppuviikon aikana vedet todennäköisesti taas lämpenevät hieman.

Lisätietoja:

Valtakunnallinen levätiedotus

 Valtakunnallinen leväseuranta (Järviwiki)

Lisätietoa merialueilta Itämeriportaalista

Levätilanne merialueilla
Kolmen vuorokauden sinileväennuste

Leväseuranta satelliittikuvilla

Leväseuranta satelliittikuvilla

Kansalaisten levähavainnot Järviwikissä

Kansalaisten levähavainnot Järviwikissä
Levävahti

Lähde: Syke 23.7.2013