Rysän päällä Velkuassa -silakkatapahtuma avaa Velkuan tapahtumakesän lauantaina 23. toukokuuta kello 10–13.

Silakkavene tuo hopeakyljet suoraan rysältä kotimaisen lähikalan ystävien astioihin kello 10. Perinteiseen tapaan rysäsilakkatapahtumassa ratkotaan saariston silakanperkuumestaruus.

Tapahtumassa vierailee myös Kirjahyrrä-lastenkirjallisuusfestivaali. Histamiinin äiti Raili Mikkanen lukee merellisiä tarinoitaan ensin lapsille ja sitten erikseen aikuisille.

– Lapsille puhun merihenkisistä kirjoistani. Majakat, ohoi! -kirjassa käydään yhdeksällä majakalla ja yhdessä hylyssä lokin ja hylkeen mukana. Histamiini merellä on alle kouluikäisille ja Histamiini Eteläluodolla lukemaan opetteleville. Puhun lukemisen ja kirjojen ilosta, kirjailija lupaa.

– Aikuisille kerron ensimmäisen maailmansodan aikaan sijoittuvasta Meren ja ikävän kiertolaisista. Luen myös pätkiä matkakirjastani Kirppuina maailmankartalla, jossa kerron pieniä tapahtumia vierailuilta 35 maassa.

Silakkatapahtuman teemana on vastuun kantaminen Itämerestä. Meri antaa ravintoa, elämyksiä, lauhkean ilmaston ja monelle elannon. Vastineeksi on hoidettava merta ja osallistuttava sen puhtaanapitoon. Osansa voi tehdä vaikkapa syömällä silakkaa. Keväisten silakkasaaliiden nostaminen merestä on myös hoitokalastusta.

Perinteisesti Itämeren silakka on ollut suomalaisille tärkeä ruokakala. Helmikuussa julkaistun Eviran tutkimuksen mukaan yli 50-vuotiailla naisilla ja varsinkin miehillä silakan terveyshyödyt ovat selvästi suuremmat kuin haitat. Suurimmat terveyshyödyt saadaan sydäntautiriskin ja sydänkuolleisuuden vähenemisestä. Myös aivohalvauksen riski pienenee merkittävästi.

Kaloihin kertyvän dioksiinin ja PCB:n välttämiseksi kannattaa syödä pieniä, alle 17-senttisiä silakoita.

– Silakan dioksiinipitoisuudet ovat laskeneet lähes 90 prosenttia vuodesta 1978. Koska dioksiinin ja PCB:n käyttö teollisuudessa on vähentynyt edelleen, tutkijat uskovat, että kalojen pitoisuudetkin jatkavat laskuaan. Tämäkin puoltaa silakan syömisen lisäämistä, Velkuan kalastajaseuran puheenjohtaja Janne Antila huomauttaa.

Silakkatapahtumassa jaetaan Itämeritietoutta erityisesti meren puhtaanapidon näkökulmasta. Turun seudun jätehuollon infopisteellä voi osallistua Itämeri-aiheiseen tietovisaan sekä testata taitojaan lajitteluleikissä. Osallistujien kesken arvotaan kierrätysmuovinen selkäreppu.

Tapahtumassa myydään kalaherkkuja, huolletaan sammuttimia ja testataan kuntosoutuveneitä. Sinervon kädentaitajien puodissa on tarjolla käsitöitä ja muita paikallisia tuotteita. Tapahtuman järjestää Velkuan kalastajaseura yhdessä alueen muiden toimijoiden kanssa.

Lähde: Aamuset 19.5.2015