Helsingin Kauppatori täyttyy jälleen kalastajista, silakasta ja syyssesongin herkuista, kun viikon mittaisia Stadin Silakkamarkkinoita juhlitaan 7.–13. lokakuuta. Tämän vuoden markkinoilla on mukana 30 kalastajaa, jotka myyvät tuotteitaan suoraan kalastajaveneistä ja myyntimökeistä sunnuntaista perjantaihin 7. –12. lokakuuta kello 7–19 ja lauantaina 13. lokakuuta kello 7–15. Markkinaviikko on täynnä ilmaista koko perheen ohjelmaa, ruoka- ja saaristolaiskulttuuria sekä Helsingin merellisyyden tunnelmointia perinteitä unohtamatta.

lataus

Stadin Silakkamarkkinat on yksi Suomen vanhimpia perinnetapahtumia, jonka sydän ovat kymmenet kalastajat. He rantautuvat Kauppatorille rannikkokaupungeista sekä Ahvenanmaalta – lastissa tuhansia kiloja silakkaa. Veden kielelle nostattavat perinteiset maustesilakat sekä kirjava valikoima syyssesongin herkkuja tyrnimehuista herkullisiin marjahyytelöihin ja mehevään saaristolaisleipään.

Omia saaristolaisherkkujaan ja perinnepurjelaivatarinoitaan tarjoilevat torilaitureilla komeat perinnepurjelaivat Albanus, Vivan, Olga, Valborg jaJoanna Saturna.

Sunnuntaina 7. lokakuuta Kauppatorilla juhlitaan Stadin Silakkamarkkinoiden avajaispäivää

Stadin Silakkamarkkinat avataan tuttuun tapaan lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina, kun kalastajat laittavat silakat ja muut syysherkut tarjolle. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori tuo kaupungin tervehdyksen Keisarinluodonlaiturille sijoittuvassa lasiseinäisessä paviljongissa. Markkinat avataan perinteiseen tapaan laivakellon soitolla ja puhallinorkesterin säestyksellä kello 11 alkaen.

Koko viikon Paviljongin ruokatarjoilusta vastaava pop up -ravintola Siisti Silakka ilahduttaa markkinaväkeä moderneilla silakkamaistiaisilla sekä kattavalla lounas- ja maistelumenulla.

Paviljongin isäntänä ja juontajana toimii avajaissunnuntaina ruokavaikuttajaKenneth Nars.

Paviljonki on pitkin viikkoa täynnä kaikille kaupunkilaisille avointa ja maksutonta ohjelmaa – tule tapaamaan Itämeren tohtoreita, ratko hävikkiruokatehtäviä, maistele sirkkoja, opi ruokasienten istutuksesta, osallistu merieliövisaan tai pelaa hävikkidominopeliä.

Meripartiolippukunta Korven Koukkaajat rantautuu Keisarinluodonlaiturille sunnuntaiksi. Paviljongissa voi osallistua pikaiseen partiotaitokilpailuun ja laiturilla kurkata, miltä lippukunnan ykkösalus s/y Närppä näyttää.

Tänä vuonna markkinoilla juhlistetaan myös sitä, että Suomen ensimmäinen MSC:n kestävän kalastuksen sertifikaatti on myönnetty Itämeren silakan ja kilohailin kalastukselle.

Torille kerääntyy avajaispäivänä kalastajamökkien ja -veneiden lisäksi kahviloita ja ruokamyyjiä ja hanuristi Seija Vesterinen luo soitollaan tunnelmaa sekä torille että Vanhaan Kauppahalliin.

Vanha Kauppahalli palvelee myös avajaissunnuntaina ja on silakkatunnelmissa koko viikon; tarjolla suklaasilakoita, saaristolaisleipää, kalankäsittelytaitoa ja- tuntemusta. Osteribistrossa panostetaan tietysti silakkaan.

Jokavuotinen Silakkasoutu rantautuu kirkkoveneineen Vironaltaalle avajaissunnuntaina klo 12.

Avajaispäivän Silakkaraati valitsee vuoden 2018 voittajat

Perinteistä Silakkaraatia voi tänä vuonna seurata Kaupungintalon ravintolassa avajaissunnuntaina kello 11.30–14.30. Raadissa kilpailusilakoita maistelevat Helsinki Marketingin toimitusjohtaja Laura Aalto, kalastukseen hurahtanut Ravintola Nollan yksi omistajista Luca Balac, ruokakirjailija ja -bloggaaja Hanna Hurtta, juontaja ja toimittaja sekä ahkera kalastaja ja kala-aktivisti Mikko ”Peltsi” Peltola sekä tämän vuoden maallikkojäsen, joka valitaan Stadin Silakkamarkkinoiden Facebook-sivuilla olevan haun kautta.

Silakkaraadin tuloksia jännitetään paviljongissa kello 15.45. Kaupungintalon ravintolaan on myös katettu yleisölle raadin ajaksi Silakkamarkkinoiden merellinen lounas puutarhan, peltojen ja vesistöjen antimista.

Avajaispäivänä Helsingin kaupunginmuseossa on tarjolla kala- ja Silakkamarkkinat-aiheista ohjelmaa koko perheelle kello 12 – 15: Ohjatussa Haavi auki -työpajassa voi askarrella paperista oman silakan tai vaikkapa härkäsimpun ja kokeilla kalaonnea pilkkimisessä. Iltapäivän aikana voi seurata myös verkonpunonta- ja perhonsidontanäytöksiä. Tekemistä löytyy museosta koko viikon ajan Markkinoilla ennen vanhaan –omatoimityöpajassa, jossa voit tutkia, värittää ja tuunata vanhoja Silakkamarkkinoilta otettuja valokuvia.

Lempeitä löylyjä ja tanssin pyörteitä meren äärellä

Silakkamarkkinoiden ensimmäiset Toritanssit tanssittiin Havis Amandalla vuonna 2015, Torikortteleiden kanssa yhteistyössä silloinkin. Pidetty uusi perinne saa tänä vuonna aivan uudenlaista tunnelmaa tuekseen, kun tanssipaviljonki sijaitsee meren äärellä, Keisarinluodonlaiturilla. Musiikista vastaavat aiemmilta vuosilta tutut merellisen romantiikan tulkit, kalastaja-runoilija-dj Harri Hertell, ja harvoin keikkaileva tanssiorkesteri Pyöriäiset.

Tanssin pyörteisiin päästään torstaina 11. lokakuuta kello 18. Virvokkeita tarjoilee koko tapahtuman ajan paviljongin ravintola Siisti Silakka.

Markkinoille kurvaa myös sympaattinen saunavaunu Rentola, jonka lempeissä löylyissä voi ihailla rauhoittavaa merimaisemaa. Tilavaan saunaan mahtuu kerralla noin 15 saunojaa ja hyvät löylyt takaa suuri Iki-kiuas. Puulämmitteisen ja artesaanivalmisteisen saunan löylyistä pääsee nauttimaan 5 euron kertamaksulla.

Stadin Silakkamarkkinoiden ohjelma 2018

Stadin Silakkamarkkinat 
7. –13.10.2018
su-pe kello 7–19, la kello 7–15 
www.stadinsilakkamarkkinat.fi

Stadin Silakkamarkkinat Facebookissa ja Instagramissa

#stadinsilakkamarkkinat #ihansilakkana

Lähde: Helsingin kaupunki 20.9.2018