Suomesta vietiin kalaa ja kalatuotteita 69 miljoonaa kiloa vuonna 2015. Viennin määrä kasvoi kolmella miljoonalla kilolla edellisvuodesta. Viennin arvo, 38 miljoonaa euroa, oli kuitenkin neljä miljoonaa euroa pienempi kuin vuonna 2014.

Suomeen tuotiin vuonna 2015 kalaa ja kalatuotteita 112 miljoonaa kiloa 374 miljoonalla eurolla.  Edellisvuoteen verrattuna tuontimäärä pieneni neljä miljoonaa kiloa ja tuonnin arvo 19 miljoonaa euroa. Tuonnin määrästä 65 prosenttia ja arvosta 91 prosenttia oli elintarvikkeeksi tuotua ka­laa tai kalatuotteita.

Viro ja Tanska tärkeimmät vientimaat

Viennin määrästä 69 prosenttia (48 miljoonaa kiloa) ja arvosta 83 prosenttia oli elintarvikkeeksi vietyä ka­laa tai kalatuotteita. Elintarvikeviennin määrä laski edellisvuodesta 15 prosenttia ja arvo 17 prosenttia. Tärkeimmät kalan ja kalatuotteiden vientimaat vientiarvon mukaisessa järjestyksessä olivat Viro (18 miljoonaa euroa), Tanska (11 miljoonaa euroa), Venäjä (vajaa 2 miljoonaa euroa) ja Ruotsi (vajaa 2 miljoonaa euroa). Ainostaan Tanskaan vietyjen kalan ja kalatuotteiden arvo kasvoi vuoteen 2014 verrattuna.

Tärkeimmät vientituotteet Suomesta olivat tuore kir­jolohi ja lohi, tuore ja pakastettu silakka ja kilohaili, suolatut tai savustetut lohet, mäti ja mätituotteet sekä rehukala. Tanskaan vietiin ihmisravinnoksi tuoretta kokonaista silakkaa ja kilohailia 24 miljoonaa kiloa. Kasvua oli edelliseen vuoteen verrattuna yli kolme miljoonaa kiloa.  Sen lisäksi Tanskaan vietiin pakastettua kokonaista silakkaa lähes viisi miljoonaa kiloa sekä rehukalaa 20 miljoonaa kiloa. Sisäkaupan tilastoilmoituksiin liittyy epävarmuutta varsinkin kalatuotteiden käyttömuodoista. Todennäköisesti suuri osa Tanskaan viedyksi ilmoitetusta silakasta ja kilohailista on päätynyt rehuteollisuuden raaka-aineeksi. Venäjälle pakastettua kokonaista silakkaa ja kilohailia ei viety lainkaan, kun sitä vielä vuonna 2014 vietiin yli 10 miljoonaa kiloa.

Kalan tuonti supistui

Ihmisravinnoksi tuotujen tuotteiden määrä oli 72 miljoonaa kiloa, ja muuksi kuin ihmisravinnoksi tuotiin 40 miljoonaa kiloa. Elintarvikkeeksi tuotujen tuotteiden määrä oli viisi miljoonaa kiloa ja arvo 21 miljoonaa euroa edellisvuotta pienempi.

Tärkeimmät kalan ja kalatuotteiden tuontimaat tuontiarvon mukaisessa järjestyksessä oli­vat Norja (168 miljoonaa euroa), Ruotsi (62 miljoonaa euroa), Tanska (36 miljoonaa euroa) ja Viro (19 miljoonaa euroa).

Tuonnin kokonaismäärästä puolet (57 miljoonaa kiloa) tuli Norjasta. Tärkeimmät Norjasta ihmisravinnoksi tuodut tuotteet olivat tuore kokonainen merilohi (29 miljoonaa kiloa), katkaravut sekä sillivalmisteet ja ‑säi­lykkeet.

Ruotsista tuo­tiin kalaa ja kalatuotteita 16 miljoonaa kiloa. Ihmisravinnoksi tuotiin erityisesti tuoretta kirjolohta (9 miljoonaa kiloa), kalavalmisteita ja ‑säilykkeitä sekä tuoretta silakkaa ja lohikaloja. Tuonnin määrä Tanskasta oli 13 miljoonaa kiloa. Tanskasta tuotiin ihmisravinnoksi kalavalmisteita, ‑säilykkeitä, pakastettua kokonaista kalaa, pakastettuja kalafileitä, äyriäisiä, simpukoita ja mätituotteita.

Kalan ulkomaankauppa-tilastosivulle

Lähde: Luke 21.4.2016