Silakan pelättiin loppuvan, kun sen kalastuskiintiöt olivat täyttymässä. Pohjanlahdelle on nyt myönnetty lisälupia silakanpyyntiin.

Pohjanlahden silakanpyyntiin on myönnetty lisää lupia tälle vuodelle. Silakkaa voi kalastaa 9 miljoonaa kiloa enemmän kuin mitä alkuperäiset kiintiöt sallivat.

Lisäkiintiöt on myöntänyt Varsinais-Suomen ELY-keskus sen jälkeen, kun maa- ja metsätalousministeriö oli vahvistanut korotetun Suomen kiintiön. Silakka ja samalla kalastajien ja silakanjalostajien työt olivat loppumassa tältä vuodelta, kun kalastuskiintiöt olivat täyttymässä.

– Tällä saamme helpotusta akuuttiin tilanteeseen, sanoo maa- ja metsätalousministeriön kalatalousneuvos Risto Lampinen.

Tehty lisäys kiintiöihin on sama, jota ennakoitiin saatavaksi EU:lta myöhemmin tänä vuonna. Ministeriö kirjelmöi komissiolle pitkin kevättä, jotta arviot kalamääristä saataisiin korjattua.

EU pudotti silakan kalastuskiintiötä Pohjanlahdella täksi vuodeksi 40 prosenttia. Lisäkiintiöiden jälkeenkin pudotus on 32 prosenttia. Kalastajat ja jalostajat ennakoivat aiemmin, ettei noin kymmenen prosentin lisäys kalamääriin pelasta vuotta.

– Tilanne ei ole sinänsä muuttunut. Kaikki perustuu yrittäjien välisiin sopimuksiin. Toivottavasti kalastajat ja jalostajat suunnittelevat lisäkiintiöiden käytön niin, että kalaa riittää loppuvuodeksi, Lampinen toteaa.

Lomalle kaikesta huolimatta

Kalastaja Anders Granfors Kaskisista aikoo lopettaa työt suunnitellusti 25. toukokuuta lisäkiintiöistä huolimatta.

– Näin olen suunnitellut ja poikien pitää tietää koska he voivat pitää lomansa.

Jos kiintiötä on vielä jäljellä ensi viikon lopun jälkeen, hän aikoo kalastaa loput syksyllä. Granfors kertoo myös aikovansa vielä etsiä kiintiöitä vuokrattavaksi muilta kalastajilta.

Lähde: Yle 15.5.2018