Den österbottniska vildsiken borde snart börja dyka upp i mataffärerna igen. Vid ett stort möte i Helsingfors på måndagen kom representanter från bland andra yrkesfiskarna, WWF och de stora affärskedjorna överens om att igen rekommendera den inhemska siken till konsumenterna.

Den nya rekommendationen gör att de österbottniska fiskarna nu drar en lättnadens suck.

– Det var verkligen i grevens tid, vi har de senaste veckorna fått in rapporter om att det inte går att sälja siken. Flera ton sik har i stället frysts in, säger Guy Svanbäck, verksamhetsledare vid Österbottens fiskarförbund.

Röd lista ledde till bojkott

Det var efter att Världsnaturfonden för några månader sedan rödlistade siken som affärskedjorna började dra sig för att köpa in inhemsk vildsik.

Orsaken till rödlistningen var att WWF ansåg att siken var utrotningshotad. Siken är fortfarande med på den röda listan, men organisationen gick ändå med på att skriva under den gemensamma rekommendationen.

– Siken är grundstenen i det österbottniska fisket, skulle den falla bort skulle det innebära stora ekonomiska förluster för yrkesfiskarna och fiskhandeln. Vi pratar om miljonbelopp, säger Svanbäck.

Aningen skeptisk

Även om rekommendationen borde innebära att siken igen börjar köpas in av affärskedjorna är Guy Svanbäck en aning skeptisk.

– Jag har varit med om för mycket för att ta ut något i förskott. Men jag väntar med spänning på att få se de första inhemska vildsikarna från Kvarkenregionen i affärerna här i Vasa.

Källa: Yle 5.6.2012