HjS 5

Tänään (19.10) siirrettiin syksyn viimeinen kututaimenerä kudulle joelle. Meritaimenet osin kutevat täällä merialueella, mutta kutu on turhaa sillä murtovedessä mäti ei kehity. Jokikutuisena taimenen mädillä ei ole osmoositasapaino-ominaisuutta ja mäti suolaantuu meressä ja kuolee.

Useana syksynä on saaliiksi saamani kututaimenet siirretty kumipyöräkuljetuksin otollisille jokialueille. Pääosin saaliiksi saadut kututaimenet ovat rysistä, mutta näin lokakuulla niitä saa verkoilla rannikon hiekka/sora pohjilta matalasta mihin ne ovat toiveikkaasti kutumonttunsa valmistaneet (turhaan). Siirtoja on myös seurattu ja tulokset ovat hyviä, jopa erinomaisia.

HjS 6

Siirtokaloja noutamassa V-S Elykeskuksen Niklas Ulenius ja Satakunnan kalatalouskeskuksen Kimmo Puosi. Merkkiä selkäevän viereen niin yksilön myöhemmistä vaiheista saadaan palautetta mikäli saaliiksi uudelleen jäävät. Siirrot ovat luvanvaraisia varsinkin jos siirretään vaellusesteiden yläpuolen vesiin. Joten ei ihan jokapojan harraste.

HjS 1

Alkukuulla siirrettiin (istutettiin) siian kesän vanhoja istukkaita 21 000 kpl tähän rantaamme. Vajaan vuorokauden kuluttua lähistöltä saamani hauki taasen oli päättänyt siirtää näitä makupalasiikoja mahantäytteeksi. ”Montako söit…. yhdeksän” oli hauen saldo. Minä taasen päätin siirtää hauen fileet torille myyntiin. Oikeaa siirtorumbaa.

 
Onneksi nämä rantamme vedet on huonoja haukivesiä ja istutukset on olleet tältä osin turvallisia. Muotiin on kuitenkin tullut että istutuksia siirretään enenevissä määrin haukivesiin tai muuten epäedullisiin olosuhteisiin koska pitää kuulema leimauttaa istukkaat johonkin vesialueeseen mikä kulloinkin tuntuu muodissa olevan. Istutustuloksista piittaamatta.

Erityisen kylmää kyytiä on lohi ja taimen istutuksissa nykymeno. Aina kun töpeksitään voi syyttää kalastajia(ammatti) istutustulosten heikkenemisestä.

HjS 4

Syksyn isosiikasaaliit jäivät sitten vaatimattomiksi ja ensimmäinen rysä nostettiin talvikorjuun tänään (19.10) Jos nyt on pakko jotain positiivista tähän laittaa niin nämä kalastuskauden jatkuneet heikot maatuulet ovat säästäneet pyydyksiä mikä sitten näkyy korjaustöiden määrässä kun seuraavan kerran lasketaan. Tosin onhan niitä vielä pyynnissä ja myrsky voi vielä hymyn hyydyttää.

HjS 2

Kun ei häävisti saalista niin ei mätiäkään.

HjS 3

Mäti ja kalvot ”siirretty” erilleen.

HjS 7

Viimeinen siirto. Sitkeänlainen korkeapaine on siirtänyt Itämeren altaan vedet Atlanttiin ja ollaan melkein metrin ajankohdan tavanomaisia lukemia alempana.
Vielä kun sadanta on ollut vaatimatonta niin Itämeren uudelle suolapulsille on pohjatyöt tehty. Saapa nähdä seuraavina parina kolmena kuukautena miten kävi. Megaluokan pulssi on enemmän kuin mahdollinen.

HjS