Nyt kun aurinko vielä on säästeliäs D vitamiinilähde on luonto meille järkännyt korjaussarjan. Kaloissa on d-vitamiinia. Varsinkin siika ja kuha ovat aivan huippuja pitoisuuksissa muitakaan kalojamme unohtamatta. Auringon d-vitamiini imeytyy meihin kun paistatamme nahkaamme auringonvalossa. Pelkkä kasvojen paahtaminen ei riitä ja paidan voi heittää (tarkenee) joskus juhannuksen nurkilla riisua. Siikaa voi laittaa monella sortilla, mutta graavi on taidetta.

30032015 DSC 0241

Nipsun siikagraavi

Fileoidaan siika. Nahalliset fileet suolataan karkealla merisuolalla. Suolan määrällä ei merkitystä koska annetaan olla suolassa vain vajaan vuorokauden eikä kala ehdi suolaantua kylmässä liikaa. Huljautetaan juoksevan veden alla sen verran että irtosuolat lähtevät. Siivutetaan fileet ohuiksi siivuiksi. Syödään joko perunoiden kanssa tai tavallisimmin leivän päällä.

Leivän kanssa on oltava tarkkana. Sen on oltava nimenomaan vain miedosti rukiinen. Ei mausteisia tai makeita leipiä jotka kyllä sopivat lohigraaviin mutta eivät siian kanssa. Siian hennot, upean luonnolliset maut eivät salli mitään makuleipiä. Myöskään mitään mausteita ei graavin valmistuksessa käytetä paitsi jos tuoretta tilliä on tarjolla, niin varpu sitä fileiden väliin.

Niille joilla on pakonomainen tarve tunkea mausteita joka paikkaan suosittelen syömään mausteet erikseen vaikka silloin kun suolaa fileet.

Hätäisen graavi

Fileoidaan siika ja siivutetaan. Siivut leivän päälle ja ripotetaan hienoa suolaa hieman päälle ja syödään samalta istumalta.

30032015 DSC 0244

Verkoilla on käyty ja rysien lasku on suunnitelmissa. Rysien laskukuntoonlaitto edellyttää käpyhommia, mutta nollaa lähellä oleva lämpötila ei oikein ulkohommissa innosta ja mihinkään sisätiloihin ei likaisia rysän osia viedä.

Silakkaa on saatu kivasti vaikka viime viikon kylmät kalantuloa hillitsivätkin. Viime viikolla (viiko 13) alkoi osasta silakoita valua maitia eli kutu on alkanut. Ensimmäistä kevään kutusilakkaa sanotaan jääsilakaksi. Nimensä mukaisesta se kutee tosi kylmään veteen toisin kun ns. lehtisilakka joka tulee rannikolle kun koivut alkaa vihertää. Lehtisilakka tulee yleensä rannikolle kutemaan vasta kun pintavesi ylittää + 8 astetta.

30032015 DSC 0246

Eipä tiedetty kun pensashanhikki puska leikattiin alas, että pienin lintumme hippiäinen oli tykästynyt sen tuuheaan suojaan. Onneksi puskia riittää. Nyt on muutto edessä tai kissa vie.

Mustarastaat on taasen majailleet trukkilavojen alla talvisydämen. Lavoja kun on runsaasti pientareilla kun rysän osat on niillä talviaikana. Nyt on mustikset viritelleet laulunsa ja iltaisin ei tahdo malttaa tulla sisälle kun niiden haikeat sävelet innostaa kuuntelemaan.

HjS