Peimarin koulutuskuntayhtymän Kalatalous- ja ympäristöopiston hankkeessa tehtiin toukokuussa 2013 tutustumismatka Pohjois-Amerikan Huron –järvelle. Kävimme matkan aikana kokemassa siikarysiä ammattikalastajien John Gauthierin ja Tom Spauldingin kanssa. Kalastustapahtuma videoitiin, ja videon ensiesitys oli 5.2.2014 Kalatalous- ja ympäristöopiston järjestämällä ammattikalastajien tiedotus- ja koulutusristeilyllä.

Pohjarysät ovat kaikilta osiltaan 3 – 8 m korkeita, mutta pyyntisyvyys saattaa olla jopa 40 metriä. Rysä ankkuroidaan pinnassa alapaulastaan niin tiukkaan ja niin pitkillä köysillä, että pyydys pysyy mallissaan, kun se upotetaan pohjaan. Peräankkureissa oli 300 metrin köydet. Ankkurista tuli naru myös yläpaulaan estämään kaatumista voimakkaan virtauksen aikana. Köysiä ei höllätä koentavaiheessa, ja niiden kireys oli korvin kuultavissa.

Kalapesä on 10 – 15 metriä pitkä laatikko, jonka päädyissä olevat puomit pitävät mallissaan. Kalapesän hapaan solmuväli on 57 mm, mikä lajittelee alamittaiset siiat erittäin tehokkaasti.

Hankkeen loppuraportti tulee Livian verkkosivuille kevään aikana. Raportissa kerrotaan myös Suurten järvien merimetsoista, ja miten kanta on siellä pidetty kurissa.

Maria Saarinen

maria.saarinen@livia.fi

045 6722 688

Linkki videoon:

http://www.youtube.com/watch?v=1OdBg70wMMk