Maa- ja metsätalousministeriö esittää vakavalla naamalla että silakka-, kilohaili- ja turskasaaliita saa purkaa ainoastaan arkisin klo 06.00 – 21.00 sekä viikonloppuisin ja arkipyhäisin klo 12.00 – 18.00, syynä valvonnan tehostaminen.

Vain pari viikkoa sitten ministeriö kertoi toimijakohtaisia kiintiöitä koskevalla tiedotteella, että nyt ”kalastajat päättävät silakan ja kilohailin kalastusalueet ja -ajat”. Se ilo siis loppui lyhyeen. Nyt kalastajien on noudatettava tarkkoja kellonaikoja, jottei valvojia rasiteta liikaa.

Hallinto pitää tietysti kalastajia lähtökohtaisesti roistoina. Ei kuitenkaan luulisi olevan ylivoimaista valvoa vaikka kellon ympäri kalastuksen todella pientä yksikkömäärää. Etenkin kun EU on kaatanut miljoonakaupalla rahaa Suomen kalastuksenvalvontaan ja kalastajat itsekin maksavat kiintiömaksujen muodossa hallinnosta.

Esitys on vieläpä tehty salassa. Elinkeinolle ei ole kerrottu tästä mitään. Lausuntokierros on tietysti meneillään, mutta harvemmin esityksiä muutetaan, ainakaan elinkeinon näkemyksiä huomioimalla. Ehkä pitää soittaa Apu-lehdelle koska kuulemma heillä on vaikutusvaltaa virkakuntaan ja päättäjiin.

Miten on mahdollista, että tämä homma on kääntynyt näin päälaelleen. Luulimme, että hallinto on kansalaisten ja yritysten palvelemista varten, nyt ministeriön mielestä yritysten ja kalastajien tulisi sopeutua luonnonolosuhteiden sijaan virka-aikoihin. Onkohan seuraava vaihe, että purkaa saa ainoastaan 08.00-16.15, ei kuitenkaan lounasaikaan. Tai jos siirtää ajatuksen toisiin kuvioihin, maantiellä saa liikkua vain valoisaan aikaan, jotta poliisilla on mukava valvoa tieliikennettä.

Nykyinen hallitus puhuu paljon Suomen saamisesta nousuun. Tehdäänkö se yritystoimintaa rajoittamalla? Ministeriön nyt esittämät säädökset eivät mitenkään istu kalastustoiminnan luonteeseen. Sitä harjoitetaan silloin kun luonto sallii, kalaa on, ja saalis on purettava, ei virkakunnan kellojen mukaan.