Pääkaupunkiseudun kaupoissa muikun mädistä maksetaan nyt lähes ennätyshintaa. Vuoden takainen muikkukato vaihtui yllättäen ennätyksellisiin saalismääriin.280 kiloa

Kalastaja Markku Törrösen troolarit lähtevät Lappeenrannan Joutsenon satamasta aamuvarhaisella. Vetopaikoille on tunnin ajomatka ja ensimmäinen trooli lasketaan veteen päivän valjetessa – muikku liikkuu silloin välivedessä ja käy hyvin pyydykseen.

Määränpäässä Mäntysaarenselällä kaksi alusta vetää troolia hiljakseen. Pitkien vaijereiden perässä kelluvat yläpaulan pallot kertovat satunnaiselle veneilijälle meneillään olevasta vedosta, mutta syksyisellä Saimaalla ei ole muuta liikennettä. Päivän valjettua tuuli yltyy ja veto jää päivän ainoaksi.

– Nyt muikut vetäytyvät pohjaan, emmekä me sieltä voi troolata rikkomatta verkkoja, sanoo kalastaja Markku Törrönen.

Parin tunnin troolinvedon jälkeen kalastusalukset kiinnittyvät toistensa kylkiin. Kalastajat Markku ja Paavo Törrönen, isä ja poika, vetävät vinssillä vaijereita takaisin alukseen ja saalis alkaa paljastua nuotan perän muodostamaan pussiin. Ilmassa on sakeana kalaa himoitsevia lintuja.

Saalis nostetaan kolmessa erässä kontteihin. Kalojen jäähtyminen alkaa heti, sillä kalojen sekaan laitetaan runsaasti jäätä.

Kylmä alkukesä piti muikut pieninä, eikä saalista juuri tullut. Syksyksi muikku kasvoi riittävän suureksi, joten nyt sitä voidaan perata koneellisesti.

– Saimaalla on tosi vahva ikäluokka ja kalaa on paljon. Olen kalastanut 40 vuotta, mutta koskaan aikaisemmin muikkua ei ole tullut yhtä hyvin, myhäilee kalastaja Markku Törrönen.

Ravintoa ei kaikille kaloille riita

Tänä syksynä parhaat muikkusaaliit on saatu eteläisellä Saimaalla Kyläniemen tuntumasta. Pohjoisempana saaliit vaihtelevat ja jäävät jopa reilusti alle keskivertokesän saalismääristä.

– Kalaa pitäisi pyytää nyt paljon, ettei se ala kääpiöitymään, vaan pääsisi kasvamaan. Ruokaa ei riitä kaikille, jatkaa Törrönen.

Saimaan muikulla on kysyntää kotimaisena lähiruokana varsinkin pääkaupunkiseudulla. Lappeenrantalaisiin kauppoihin läheltä pyydettyä Saimaan muikkua ei juuri toimiteta.

– Juuri äskenkin soitettiin helsinkiläisestä kalakaupasta, että onko kalaa ja erityisesti mätiä.

Kalastaja tekee tilin juuri mädillä, sillä syyskutuinen muikku on haluttua herkkua. Sen hinta on noussut tänä syksynä jopa sataan euroon kilolta.

Niinpä mätimuikku erotellaan kalankäsittelylaitoksella tarkasti. Mäti otetaan talteen, pakataan ja myydään omana tuotteenaan erikoiskauppoihin.

– Tällä hetkellä emme pysty vastaamaan kysyntään. Menekkiä olisi Helsingin ohella Tampereella ja jopa Turussa.

– Vanha muikku kuoli pois, ja tänä keväänä muikku oli pientä, joten suunnittelin jo aloittavani sapattivuoden. Ammattikalastuksessa kulut ovat suuret, jatkaa Markku Törrönen.

Syyskuussa tilanne kuitenkin alkoi muuttua, ja lokakuussa Saimaan ammattikalastaja tekee jo tiliä. Kalastusalukset ovat liikkeellä aina, kun se on mahdollista.

– Jos vaikka pari viikkoa pystytään vielä pyytämään tätä tahtia, niin silloin meillä asiat on järjestyksessä.

Aamuinen troolaus tuottaa 850 kilon muikkusaaliin, joka käsitellään vielä samana päivänä. Perattu muikku on Etelä-Suomen kaupoissa seuraavana päivänä.

Lähde: Yle 10.10.2017