Kumma juttu kun itsestä ei ollenkaan tunnu että olisin vanha tai edes menossa myöhempi aikuisvaihe.

Aiemmin kun luki lehdistä juttuja ”50 vuotta sitten” niin tuntui hassulta, että tommosta on ollut silloin joskus ennen vanhaan.
Yllätys onkin ollut kun palstalla on viime aikoina ollut semmoisia juttuja jotka ihan itse muistaa. Melko tuoreesta ilmiöstä on kyse. Mistähän lienee johtuu.

DSC 0874

Vuoden vaihteessa Satakunnan Kansassa oli juttu ”Miehet jäiden vankina Säpissä” 50 vuotta sitten palstalla.

Muistan tapahtuman kuin ”eilisen” päivän. Matkaa rannastamme on 7km Säppiin lähes avomerta, vain Räyhän karit matkalla.

Isäni Pentti ja Grönlundin Kalle lähtivät viemään muonaa Säpissä asuneelle Nurmen Heikille. Tarkoitus oli saada sapuskatäydennys ennen kelirikkoa. Vene oli 5 metriä pitkä avoin keskimoottori kalastajavene.
Meri oli jäätön heidän lähtiessä, mutta pakkanen kiristymässä ja jäätäminen alkanut.

Menomatka oli onnistunut ihan hyvin, mutta kun he lähtivät takaisin, kohtasi venekunta uutta jäätä joka vahvistui nopeasti ja esti kulun. Moottori ei ollut kuin 4hv tehoinen niin ei siitä jäänmurtajaksi ollut. Uusi teräsjää on lisäksi terävää ja alkoi kuluttaa veneen kylkiä uhkaavasti.

Miehet päättivät palata takaisin Säppiin siellä kun oli Heikin asuttama kämppä ja takaisin pääseminen oli helpompaa. Siellä kyllä pärjäisi ihan mukavasti lämpimässä tuvassa.

Ongelma ja suurin hätä oli kuitenkin mantereella. Ei minkään sortin yhteydenpitovälinettä jolla tieto merellä tapahtuneesta olisi mantereelle välitetty.

Ilta alkoi tummua ja ketään ei palaavaksi kuulunut.

Päätettiin hälyttää merivartiosto joka sijaitsi Luvian Pirskerissä
(ihan oikeasti olivat Ryöväskerissä, mutta eihän sellainen nimi sopinut merivartiostolle). Merivartiolla ei kuitenkaan ollut valmiuksia lähteä merelle niissä olosuhteissa eikä helikoptereita silloin ollut kuin postikorteissa.

Olivatko miehet turvassa Säpissä, merihädässä matkalla vaiko meren kuolettavassa syleilyssä.

Muistan perheemme tuskan ja hädän. Merivartijat keksivät että luetaan radiossa tiedotus klo 19 säätiedotuksen yhteydessä. Se kuului suurin piirtein näin:

Miehet jotka tänään ovat matkanneet Säppiin palaamatta takaisin. Mikäli olette saaressa. Menkää Säpin itärannalle ja sytyttäkää suuri nuotio merkiksi että olette turvassa.

Helpotus oli valtava kun noin tunnin päästä rantaamme näkyi Säpissä roihuava kokko. Myöhemmin pari päivän kuluttua merivartijain rautaville pääsi matkalaiset hakemaan mantereelle. Vene jäi Säppiin ja haettiin jäitse pois.

DSC 0857

Ensimmäinen ja viimeinen.
Uudenvuoden päivänä aloitettiin vuoden 2016 kalastus ja samalla tehtiin 2015 avovesikauden viimeinen reissu. 26.2 2015 – 1.1 2016 melkoisen pitkä huki.

DSC 0868

2.tammikuuta vietiin isovene Masi talvehtimaan Reposaareen.
50 vuoden takaisten tapahtumien muistoksi olosuhteet olivat samankaltaiset.

DSC 0880

Loppiaisen aurinkokin nousee arastellen puiden suojasta päiväksi kylmälle -23C taivaalle klo 10.02. Siperian terveiset lopetti jossittelun talven tulosta kerralla. Pikainen lauhtuminenkaan ei tätä talvea enää pyyhi pois.

Lauhtumista suojasääksi ei ole edes luvassa. Vain kireimmät lukemat muuttuu siedettävämmiksi.

HjS