Islands ekonomi drabbas hårt när Ryssland har beslutat att stoppa import av bland annat isländsk fisk. Handelskonflikten med Ryssland har väckt en debatt om Island har råd att hålla fast vid västländernas sanktionspolitik mot Ryssland.

– Ryssland är den näst största marknaden för isländska fiskprodukter, så det här är ett hårt slag mot den isländska fiskeindustrin, säger Kolbeinn Arnason, chef för fiskets branschorganisation SFS, till Ekot.

Fisket står för runt 40 procent av all export från Island. Därför drabbas hela den isländska ekonomin av att Ryssland den 13 augusti beslutade att stoppa importen av mat från Island, som straff för att islänningarna står bakom EU:s sanktioner mot Ryssland, trots att Island inte är EU-medlem.

Ukraina, Albanien, Montenegro och Liechtenstein har också hamnat på Rysslands svarta lista, av liknande skäl.

På Island har flera tunga politiker, även ministrar, ifrågasatt om deras lilla, exportberoende land faktiskt har råd att fortsatt stötta övriga västländers tuffa politik mot Ryssland.

– När det gäller de här sanktionerna finns det nog inget annat land i Europa som drabbas så hårt som Island. Vi som organisation försöker att inte hamna mitt i en internationell dispyt, men vi måste på något sätt minimera effekterna av det här, säger Kolbeinn Arnason.

En regeringskälla i Reykjavik uppger för Ekot att preliminära siffror tyder på att det ryska importstoppet kommer kosta Island 3 procent av landets totala export och 1,5 procent av BNP.

Ryssland har hittills köpt nästan hälften av all makrill som exporteras från Island. När den marknaden nu har stängts försöker Island i stället få EU att minska sin 18-procentiga tull på isländsk makrill. Tullavgiften har kommit till som en effekt av ”makrillkriget” där Island har haft svårt att komma överens med EU och Norge om makrillkvoter i Nordatlanten.

Islands utrikesminister Gunnar Bragi Sveinsson har pratat om saken med EU:s utrikeschef Federica Mogherini, men ännu har inga faktiska förhandlingar inletts om EU:s tullavgift på hel isländsk makrill.

– Eftersom vi tar emot det här slaget för att vi stödjer EU:s handelssanktioner (mot Ryssland) är det bara naturligt att be om flexibilitet och att de här tullavgifterna minskas, säger Kolbeinn Arnason på fiskeorganisationen SFS.

Källa: SR 28.8.2015