Naantalin Velkuassa, Teersalon rannassa järjestetään lauantaina 26.5. klo 10–14 koko perheen silakkatapahtuma.
Ohjelmassa on monenlaista silakka-aiheista ohjelmaa, mm. rysäsilakan myyntiä suoraan veneestä klo 10 alkaen ja rannasta voi ostaa paistettuja ja savustettuja silakoita, marinoituja silakoita, saaristolaisleipää, silakkakeittoa sekä silakkapizzaa. Sinervon talolla pyörii silakan kesänuottausta esittelevä filmi ja sieltä voit myös noutaa mukaasi Pro Kalan kesäiset kalaruokaohjeet. Rannassa saa myös oppia rysäsilakan käyttöön, perkaukseen ja fileointiin Tapahtuma on alueen yhdistysten, Pro Kala ry:n, Airisto-Velkuan kalastusalueen ja Naantalin kaupungin yhteinen ponnistus silakkaperinteen puolesta ja sen arvon nostamiseksi.
Lauantaina kisataan myös jo perinteeksi muodostuneesta Naantalin silakkamestarin tittelistä klo 12 alkaen. Viime vuoden Silakkamestaruus meni Merimaskuun Taattisten tilalle, jonka emäntä Karin Aaltonen kiri voittoon vuosien kokemuksen tuomalla taidolla. Pentti-Oskari Kangas hävisi silakan mitalla, mutta tänä vuonna on uusi mahdollisuus voittoon. Mukaan kisaan on kutsuttu paikallisia vaikuttajia ja pisteitä saa niin tyylistä, tuloksesta kuin silakoiden perkaamiseen käytetystä ajastakin. Kilpailussa on mukana lisäksi mm. Boyfoodin, Länsi-Rannikon Kalan, ELY-keskuksen ja Naantalin kaupungin edustajat. Kisan juontaa Jorma ”Otto” Kylänpää.
Naantalin kaupungin saaristoasiamies Tiina Rinne-Kylänpää: ”Velkuan silakkatapahtumaa on Velkuan kalastajaseuran ja Saaristolaisyhdistyksen toimesta järjestetty jo useita vuosia. Kaksi vuotta on järjestetty Naantalin Venemessujen yhteydessä Rysän Päällä-tapahtumaa, joka on omalta osaltaan pyrkinyt tekemään alueen silakkaperinnettä tutuksi. Tänä vuonna päätettiin yhdistää voimat ja keskittää tapahtuma Velkualle, joka on Naantalin alueen keskeistä rysäsilakanpyyntialuetta. Tavoitteena on luoda saaristoon lisää varsinaisen matkailukauden ulkopuolella olevia perinnetapahtumia. Rymättylässä on elvytetty silakan talvinuottausperinnettä ja Velkua on ottanut omakseen rysäsilakan.
Rysäsilakkaviikolla on Naantalin kaupungin keittiöissä kotimaisen kalan teemapäiviä. Päiväkodeissa ja kouluissa syödään Ulapan uunisilakkaa ja ahvenpihvejä. Kaupungintalon ruokalassa ja vanhustenhuollon yksiköissä on kalaruuan lisäksi myös erilaisia maustesilakoita.
Velkuan kalastajaseura ry:n puheenjohtaja Janne Antila: ”Velkuan perinteinen keväinen silakkatempaus on saanut aina hyvän vastaanoton. Rysäsilakkaa on tultu hakemaan pitkänkin matkan päästä. Nyt kalastajaseura haluaa olla aktiivisesti tukemassa alueen kalastuselinkeinoa ja pitää jatkossakin yllä silakkaperinnettä tapahtuman keinoin. Aiemmin ilmaiseksi jaetusta silakasta peritään nyt pieni maksu ja saatu tuotto käytetään kokonaisuudessaan alueen ammatti- ja vapaa-ajankalastajien hyväksi. On suunniteltu mm. jääkoneen hankintaa Teersalon rantaan. Toivomme, että ihmiset tulevat hakemaan tuoretta, paikallista kalaa maksusta huolimatta ja ovat näin tukemassa kalastusta elinkeinona ja elämisen tapana. Kaikkihan tietävät että kala ei nouse vedestä eikä päädy lautaselle itsestään.”
Airiston-Velkuan kalastusalueen kalataloussuunnittelija Timo Saarinen: ”Tapahtuman järjestäjinä haastamme niin velkualaiset kuin kaikki muutkin Saaristomeren ranta-asukkaat ja mökkiläiset kysymään omasta ruokakaupasta rysäsilakkaa kevätkesäisin! Kysyntä luo tarjontaa. Silakkaa pitää tarjota arkena ja juhlapäivinä – omalle perheelle ja vieraille! Rysäsilakka on lähiruokaa parhaimmillaan”
Alueella järjestetään samaan aikaan Velkuan saaristolaisyhdistyksen toimesta ulkoilmakirppis, johon voi tulla myymään kevätsiivouksen jäljiltä itselle turhiksi jääneet tavarat ja vaatteet. Velkuan saaristolaisyhdistyksestä Johanna Antila: ”Lienee tuttua monessa kodissa ja mökillä: tavaraa on liiaksi asti, mutta paljon käyttökelpoista sellaista. Sinervon ulkoilmakirppikselle voi tulla myymään omat turhakkeet toisten aarteiksi nurmipaikoille tai vaikka auton peräkonttia hyödyntäen. Samalla voi nauttia silakkatapahtuman tunnelmasta. Velkualle on toivottu kirppistä useaan otteeseen, joten päätimme järjestää sellaisen Silakkatapahtuman yhteyteen ja samalla saada tapahtumasisällöistä tukea toisilleen.”
Lähde: Varsinais-Suomen Yrittäjät