Porin Reposaaren kalasatama isännöi valtakunnallisia ammattikalastusmessuja 5.–6. heinäkuuta. Kaksipäiväinen tapahtuma esittelee uusinta tekniikkaa ja käytännön työtapoja ammattikalastajille ympäri Suomen. Pinnalla ovat esimerkiksi rysäkalastus ja kalastajien työergonomia.

Heinäkuun alussa järjestettävät Ammattikalastusmessut kokoavat yhteen arviolta viisi sataa alan ammattilaista eri puolilta Suomea. Suomalaiset haluavat tutkimusten mukaan syödä enemmän kotimaista kalaa, joten on tärkeää, että ammattikalastus kehittyy ja pystyy entistä paremmin vastaamaan kuluttajien tarpeisiin.

Messut tarjoavat alan ammattilaisille ainutlaatuisen mahdollisuuden verkostoitua, saada ideoita ja inspiraatiota sekä nähdä uusinta ammattikalastukseen liittyvää tekniikkaa ja käytännössä toimivia työtapoja.

– Esimerkiksi työveneissä on tapahtunut viime vuosina paljon! Aiemmin monet kalastajat käyttivät usein tavallisia yleisveneitä, mutta nykyisin monet teettävät itse alumiiniveneitä, kertoo messuja koordinoiva Petri Rannikko Lännen Kalaleaderista.

Ammattikalastusmessuilla onkin esillä useita erikoisvalmisteisia veneitä, jotka on suunniteltu juuri kalastajien tarpeet huomioiden. Koska ammattikalastajat työskentelevät vaativissa olosuhteissa, ja ergonomian parantaminen on keskeistä heidän työkykynsä ja terveytensä ylläpitämisessä.

– On tärkeää kiinnittää nykyistä parempaa huomiota ergonomiaan, jotta kalastajat pääsisivät terveinä eläkkeelle asti, Rannikko miettii.

Messuilla järjestetään 5.7. seminaari, jossa käsitellään muun muassa rysäkalastusta. Seminaari striimataan myös verkkoon, joten kaikki kiinnostuneet pääsevät seuraamaan sitä, vaikka eivät pääsisikään paikalle.

– Rysäkalastus tekee uutta tulemistaan, ja hyljeongelman vuoksi rysäkalastukseen on siirrytty myös sisävesillä. Viime vuosina on kehitetty uusia pohjarysiä, joista kerrotaan ja joita esitellään messuilla, sanoo Rannikko. Hän lisää, että rysien kokemisessa tarvitaan usein apulaitteita ja vetokoneita, mikä on osaltaan myös vauhdittanut veneiden kehittämistä.

Ammattikalastusmessut ovat maksuttomat, sillä niitä on tukenut Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahasto (EMKVR) ja Lännen Kalaleader. Tapahtuma on avoin kaikille ammattikalastajille ja muille elinkeinon parissa toimiville.

Lisätietoja messuista:

Petri Rannikko
Lännen Kalaleader
Puh. 050 366 3950
petri.rannikko@ravakka.fi

Lähde: Pro Kala tiedote 25.6.2024