Vain lahnasaaliit on olleet kevään myötäiset.

Talven kovat odotukset kevään kalastuksen vauhdikkaasta aloituksesta on huhtikuun aikana murskattu täydellisesti. Maalis-huhtikuun vaihteessa alkanut avovesikausi on ollut saaliiden osalta tyhjää tarpomista. Kovia tuulia, aika-ajoin myrskypuuskiin yltyneitä, kylmiä öitä yöpakkasin. Epäedullisia tuulen suuntia ja auringon lämmittämä merivesi on häipynyt rannikolta muodostamatta lämpötaskuja, jotka ovat keväällä tärkeitä kalojen lämmittelypaikkoja talven kylmyyden jälkeen, sekä oivia pyyntipaikkoja kalastajille.

Viimeisimmistä rupukeväistä on jo kymmenisen vuotta aikaa, sillä viime vuodet ovat olleet aloituksen kanssa onnistuneita.

Silakkaa ei ole rannikolle saapunut. Ns. jääsilakkaa ei saatu ollenkaan. Silakan kudulle on lähes itsemurhaa kutea lämpötilaltaan vaihtelviin vesiin. Kutu ei onnistu ja varsinkin mahdollisesti kuoriutuneet silakanpoikaset eivät kestä äkillisiä veden lämpötilan vaihteluita, joita on kun tuulet velloo lähes myrskyisinä. Aurinko ja räntäsateet vuorottelee.

Nyt (25.4) on meneillään kylmä pohjoinen ilmavirtaus ja kevät ei etene. Kalastuksen varsinainen aloitus on myöhäinen vaikka muuta talvella ounastelin, ja jäät on olleet kohta kuukauden nestemäisessä muodossa.

Tämä talvi oli hankala, sillä silakat ovat laihtuneet. Silakalla ei ole ollut tarpeeksi ruokaa ja kunto osalla silakoista romahtanut. Silakka on kala, joka ui koko elämänsä eteenpäin ruokaa nauttien. Jos käy kuten nyt talvella, että ruokaa on heikosti tai silakkakanta on liian runsas ravintovaroihin verrattuna, silakat laihtuvat. Osa silakoista joutuu uimaan laihtuen kunnes kuolee nälkään. Yleensä tätä satunnaista tilannetta vielä heikentää se, että kalastuskiintiötä pienennetään juuri väärään aikaan kuten nytkin on tehty. Kalastus helpottaisi niiden silakoiden tilannetta jotka välttyvät pyynniltä. Kalastuskiintiöitä määritellessä tuijotetaan biomassaan määrään ja kutukannan kokoon aivan kuin ne olisivat oleellisia tilanteessa jolloin sapuska on vähissä ja kalakanta voi huonosti.

Niin kuin kevään takkuamisessa olisi tarpeeksi vastatuulta, niin myös hyljetilanne näyttää synkeältä. Nälkäisiä halleja on runsaasti rannikolla parin vähän helpomman kevään jälkeen. Hyljekarkoittimet pääsee tositoimiin, mutta ei nekään ongelmaa ratkaise, kun niillä ei kaikkea pyyntiä suojatuksi saa ja hallinlauman syömistä kaloista ei saalis kartu.

Lohenpyynti on alkamassa, nyt kaivataan heikkotuulisia rysänlaskukelejä. Erityisesti toiveissa on, etteivät myrskyt jatkuisi, sillä vaikka rysät melkoista keliä kestävät, on myrsky aina liikaa ja aiheuttaa vahinkoja ja lisätyötä.

Silakkaa pyydetään ja todennäköistä on että ns. lehtisilakkaa rannikolle saapuu parin viikon sisällä. Jospa sitten silakannälkään saadaan helpotusta. 

Vaikka on ollut karheat kelit, on joukkoon mahtunut jokunen hieneempi hetki.

HjS