Suvi ry:n mallina on Irlanti, jonka valtiovetoinen ruokavienti on 17 miljardia. Suomen vastaava luku on kaksi miljardia euroa.

Suomen ruokavientiin on perustettu uusi yhdistys, Suomen Elintarvikevientiyhdistys, Suvi ry. Sen tarkoitus on vauhdittaa suomalaisten elintarvikeyritysten pääsyä maailmalle, sillä valtio lopetti vuodenvaihteessa kymmenen vuotta toimineen Food from Finland -vientiohjelman. Vielä ei ole tietoa, kuinka hallitus jatkaa viennin tukemista.

Suvi ry:n mallina on Irlanti, jonka valtiovetoinen ruokavienti on 17 miljardia ja Suomen kaksi miljardia euroa.

”Kun Irlanti otti 1990-luvun alussa asiakseen kansallisen ruoka-alan edistämisen ja vahvan kansainvälistymisen, Suomi kääntyi sisäänpäin ja koki kansainvälisen kaupan enemmänkin uhaksi. Haluamme nyt Suomeenkin ruokaketjun kansainvälistymiseen edunvalvojan, ja aiomme tehdä sen tosi isosti”, uuden yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Jani Vänskä ja perustajiin kuuluva Eeva-Liisa Lilja sanovat.

Yhdistys haluaa olla luomassa valtion kanssa yhdessä maabrändiä ja tehdä aiempaa konkreettisempaa ja täsmällisempää vientityötä yritysvetoisesti. Sääntöjensä mukaan Suvi ry ei vie itse mitään, mutta avaa, edistää ja vauhdittaa yritysten vientiä Northern Flavours -maabrändillä. Pienimpien yritysten jäsenmaksu on 350 euroa, suurimpien 5 000 euroa.

Uuden yhdistyksen perustamisajankohta on tarkkaan harkittu, sillä se toivoo kevään kehysriihestä myös rahaa. Perustajat toivovat päättäjien tunnistavan ruokaviennin potentiaalin ja sen, että elintarvikeviennin arvonlisästä valtaosa jää kotimaahan ja tuo työpaikkoja.

”Uskon, että yrittäjämäisellä tavalla tehdä asioita päästään Suomessakin eteenpäin”, Vänskä sanoo.

”Yritysten olisi mahdollisuus kasvattaa vientiä, koska kapasiteettia on, mutta osaamista ja rahaa puuttuu”, komppaa Suvi ry:n yksi perustajajäsen ja Kalaneuvos Oy:n hallituksen puheenjohtaja Veijo Hukkanen.

”Valio verkostoineen sai merkittävän rahoituksen tuotekehitykseen, mutta myös vientiin tarvitaan julkista panostusta. Siinä on tekijöinä paljon pieniä yrityksiä.”

Valio pääsi hiljattain Business Finlandin veturiyritykseksi ja sai tuotekehitysrahaa, mutta Hukkanen perää julkista panostusta myös vientiin ja myös pienemmille yrityksille.

Hukkanen huomauttaa, että Tanskan ja Norjan ruokaviennin arvo on Suomeen verrattuna kymmen- ja Ruotsin viisinkertainen.

”Jokaisen ruokaviennin euron vaikuttavuus on yhtä iso kuin metsäteollisuuden, ja raha jää kokonaan Suomeen. Kalaneuvoskin pystyisi nostamaan viennin nykyisestä 12 miljoonasta 30 miljoonaan euroon, kun vain saamme jalansijan ulkomaan markkinoilla”, Hukkanen sanoo.

Suomen Yrittäjät liputtaa vahvasti Suvi ry:n puolesta.

”Hallitusohjelman tavoitteena on elintarvikeviennin kaksinkertaistaminen. Siinä on oma roolinsa valtiolla ja yrityksillä, ja tällainen viennin edistämisyhdistys sujahtaa kokonaisuuteen helposti”, elinkeinopolitiikan asiantuntija Hannes Torppa sanoo.

Lähde: Maaseudun Tulevaisuus 7.4.2024