Lohennousu Tornionjokeen on ollut edellisvuosia runsaampaa. Kalojen runsauden vuoksi päivittäisen nousulohimäärän päivittäminen RKTL:n nettisivuille on ollut aikaisempia vuosia hitaampaa.

Riistan ja kalantutkimuslaitoksen arvion mukaan Tornionjokeen on noussut tähän mennessä arviolta 55 000 emolohta, mikä on selvästi enemmän kuin edelliskesinä. Tutkija Juha Lilja sanoo, että vielä viime kuun lopussa jokeen nousi yli 1 000 kalaa vuorokaudessa. Runsaasta kalamäärästä johtuen työntekijät eivät ole saaneet päivitettyä RKTL:n nettisivuille tietoa Tornionjoen päivittäistä nousulohimäärää yhtä nopeasti kuin edellisinä vuosina.

Kalastajat kaipaavat tietoja

Tutkija Juha Lilja ymmärtää, miksi kalastajat penäävät puuttuvia tietoja.

– Kalastajia kiinnostaa tietenkin, kuinka paljon kalaa on mennyt kaikuluotaimien ohi edellisenä päivänä. Jos Tornionjoen kalastajamäärät nousevat vielä tästä, niin meidän palvelun kysyntä vain kasvaa tulevaisuudessa, sanoo Juha Lilja.

Hänen mukaansa jatkossa täytyy miettiä tarkemmin, miten tieto nousukalamäärästä saataisiin nopeammin, jotta ei laahattaisi monta päivää jäljessä reaaliajasta.

Riistan- ja kalantutkimuslaitos seuraa Tornionjokeen palaavia emolohia kaikuluotaamalla jokiuomaa. Liljan mukaan kaikki kalat lasketaan ja mitataan ja samalla saadaan muutakin tietoa lohien liikkumisesta.

Aineiston käsittely viikon myöhässä

Kaikuluotaimien välittämää tietoa on analysoinut tänä kesänä kahdesta kolmeen henkilöä, joka on riittänyt parina edelliskesänä. Tänä kesänä jokeen on noussut vilkkaimpina vuorokausina jopa 3000 lohikalaa, joten tietojen käsittely on hidastunut eikä edellisen päivän lohimäärää ole saatu nettiin vuorokaudessa.

– Tällä hetkellä aineiston käsittely on runsaan viikon verran jäljessä normaalista, sanoo Lilja.

Tornionjoen luonnonlohen kutuvaelluksen kokonaismäärä selviää lähiviikkoina. RKTL:n kaikuluotainseuranta Pellon Kattilakoskella päättyy kuun lopussa.

Lähde: Yle 1.8.2010