Heikki 4

Lohisaaliit hyviä kertoo Satakunnan Kansa. Vain ammattikalastajat ovat toisen luokan kansalaisina poissa apajilta. Pohjanlahden kalastusrajoitukset on rannikkoammattikalastuksen hävittämiseen oiva keino. Olemme saaneet lukea jo useita artikkeleita kuinka ennätykselliset vapaa-ajankalastajien saaliit ovat olleet kuluvana keväänä.
Ammattikalastajille on varattu oikeus jäljelle jääneiden suomujen pyyntiin kun rajoitukset asteittain poistuvat ja saamme alkaa rajoitetusti pyynnin 10.kesäkuuta näillä vesillä.

Lohta on hyvin, mutta pyyntikiintiöt ovat ennätys alhaiset. Tutkimus (ICES) ei viitsi antaa päivitettyä kanta-arviota vaan monistavat jo kolmatta vuotta ideologiansa mukaisen poliittisbiologisen kannanarvioinnin.

Heikki 3

Kuluvan kevään ilmiö on laihojen silakoiden esiintyminen saaliissa. Koko silakkakanta on hoikempaa ja pienempää kuin on totuttu viime vuosien ajan. Osasyynä on erittäin voimakas kilohailikanta jota vielä biologit erityisesti halusivat suojeltavan pienellä pyyntikiintiöllä. Kilohaili on tehokas planktonin saalistaja ja tyhjentää silakan ruokapöydän silakoiden jäädessä nälkään. Silakka on kala, joka ui ravinnon perässä koko ikänsä. Jos ravintoa ei tule vastaan niin uinti jatkuu laihtuen ja viimein menehtyen.

Biologit neuvoineen ovat oman kortensa kekoon kantaneet, koska oikein mitoitetulla pyynnillä voidaan tilannetta lievittää, mutta se ei käy heille. Ainahan voi elinkeinolla maksattaa omat virheensä eikä edes anteeksipyyntö kuulu tapoihin.

Samasta ilmiöstä (ravinnon rajallisuus) kärsivät myös muut kalat. Tilanteen jatkuessa myös vaellussiian kasvu heikkenee. Mutta ei hätää meillä on kalaTALOUS tutkimuksessa vastaus valmiina. Kalastajat pyytää liian pienisilmäisillä verkoilla ja kalan koko laskee.

Verkkojen koko ei ole muuttunut vuosikymmeniin pienemmäksi, mutta niin vaan palkkansa ansaitsee professorit selittelemällä puuta heinää. Siian onni kuitenkin on sen käyttämän ravinnon monipuolisuus ettei ihan yhtä lohduton ole tilanne kuin silakalla.

Heikki 2

Harmaalokki ja kalalokki matkaa jäniksinä paatin kannella.

Heikki 1

Kaunis on ollut kevät, mutta nyt lohipyynnin H-hetkellä myrskytuulet vellovat. Nähtäväksi jää (tätä kirjoittaessa 8. kesäkuuta) miten pyynti käynnistyy.

Selvää kuitenkin on se että lohen pyyntikiintiö on pienin mitä se on milloinkaan ollut joten vain ihme saa pyyntiajan riittämään kuukaudeksi. Lopuksi lämmin Kiitos aivopestyille poliitikoille: saitte eduskunnassa suuren voiton ja Suomen johdolla pienimmän lohenpyyntikiintiön 2016 mitä milloinkaan on ollut. Tavoitteenne ammattikalastuksen alasajosta on lähellä lopullista finaalia.

Onnittelen.

HjS