Ilmakuva Reposaaren kalasatama-alueesta, kuvaaja Markku Saiha

Monivaiheinen kehitystyö tähtää sataman toimintojen parantamiseen, jotta kasvavaan kotimaisen kalan kysyntään pystytään vastaamaan. Nykyisen hallituksen ohjaama kotimaisen kalan edistämisohjelma ennustaakin, että tulevaisuuden ruokajärjestelmä sisältää enemmän kalaa. Tämä tarkoittaa huomattavaa, monen kymmenen miljoonan kalakilon lisätarvetta elintarvikemarkkinoilla.

Suomen suurimpiin kalasatamiin lukeutuvassa Reposaaren kalasatamassa on vuosien aikana tehty monia rakennus- ja korjaustöitä. Pidemmän aikavälin tavoitesuunnitelma on kuitenkin puuttunut. Sataman kehittämisen tavoitteita on nyt kartoitettu yhteistyössä Porin kaupungin ja yrittäjien kanssa niin uusien investointien kuin saneeraustenkin osalta.

–  Jo viime vuonna alkoi järjestyksen palauttaminen, johon liittyi satamassa olevan käytöstä poistettujen pyydysten kierrätyksen valmistelut osana SYKE:n haamuverkkohanketta. Samoin alueelle tehtiin väliaikainen varikko, johon siirrettiin osa kalustoa odottamaan hallien rakennustöitä, ja samalla satamaan kuulumattomia toimintoja on poistettu, tilahallintokoordinaattori Aleksi Vihtilä luettelee.

Parhaillaan satamassa on käynnissä lämmitettävän pyydyskorjaushallin rakentaminen. Tällä toimenpiteellä saadaan siirrettyä pyydysten huolto laitureilta sisätiloihin, jolloin niin työn laatu kuin työturvallisuus paranevat.

Kesällä aloitetaan uuden aidan ja kulunvalvonnan, rannikkokalastajien purkulaiturin ja kalankäsittelytilojen rakentaminen. Töitä on tiedossa koko vuodeksi ja Porin kaupunki on saanut hankkeisiin EU:n rakennetukirahaa, 60–80 prosenttia kohteesta riippuen.

– Käynnissä olevilla toimenpiteillä tehostetaan kalasataman toimintoja ja terävöitetään sen roolia elintarviketuotannossa. Hygieniatason nostaminen, parantuva logistiikka sekä sataman kulkurajoitukset tulevat olemaan pohjana myös tuleville investoinneille, Vihtilä toteaa.

Lisätietoja antaa:

Aleksi Vihtilä, tilahallintokoordinaattori, puh. 044 701 8252

Lähde: Porin kaupunki 28.5.2020