Hyväksi ennustettu rapuvuosi on osoittautunut huonommaksi kuin vuosiin. Säkylän Pyhäjärvellä ravut ovat huomattavasti maan keskiarvoa tärkeämpi tulonlähde.

Ravuista on tullut sisävesien ammattikalastajille entistä tärkeämpi saalis. Ravut tuovat kalastajille kolmanneksi eniten tuloja heti kuhan ja muikun jälkeen.

Suomen sisävesillä toimii parisen sataa päätoimista ammattikalastajaa. Kymmenen vuotta sitten heistä ravusti vain kymmenen, kun taas nykyään määrä on yli kolminkertaistunut

– Ravustaminen on helpompaa verrattuna siihen, kun ennen käytiin suvisin muikkuverkoilla, sanoo Säkylän Pyhäjärvellä vuosikymmeniä ammattikalastajana toiminut Markku Lehtinen.

Ravustus pelastaa kalastajan kesän

Miika Tammisen mukaan ravustus sopii hyvin ammattikalastajan sivuelinkeinoksi. Saaliin arvolla mitattuna rapu on sisävesien kolmanneksi tärkein saalis ammattikalastajille. Vuotuisen rapusaaliin arvo on reilut 400 000 euroa. Summa vastaa viittä prosenttia ammattikalastajien kokonaissaaliin arvosta.

– Kesä olisi huonoa aikaa ilman ravustusta. Pyhäjärvellä ravut ovat huomattavasti maan keskiarvoa tärkeämpi tulonlähde, Tamminen sanoo.

Lehtinen laskee saavansa puolet tuloistaan kaloista ja puolet ravuista.

Odotuksia heikompi rapuvuosi

Pyhäjärvestä alkoi nousta rapuja toden teolla 2000-luvun alussa täplärapujen voimallisen istutuksen ansiosta. Tuolloin Markku Lehtinen perusti Säkylään Raputukun, jonka ansiosta paikalliset kalastajat ovat löytäneet ravuilleen vakaat markkinat.

– Pääsääntöisesti 80 prosenttia ravuista menee Espooseen, Helsinki-Vantaa -alueelle, Lehtinen sanoo.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos ennusti heinäkuussa, että tästä kesästä tulisi erinomainen rapuvuosi. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että ennustus on mennyt pieleen.

– Saaliit näyttävät enemmän kuin heikoilta. Ei tule hyvää rapuvuotta. Näin huonoa vuotta ei ole vähään aikaan ollut, Tamminen harmittelee.

Lähde: Yle 7.8.2012