Maa- ja metsätalousministeriön ehdottama asetus on EU-komission käsiteltävänä.

Matkailu- ja ravintola-ala protestoi maa- ja metsätalousministeriön ruoan alkuperämerkintöjä koskevia linjauksia vastaan.

Alan etujärjestön MaRan mukaan maa- ja metsätalousministeriö on asettamassa ravintolat mahdottomaan asemaan, kun se ehdottaa, että ravintoloiden on ilmoitettava kuluttajille tuoreen lihan ja kalan sekä kalajalosteiden alkuperä kirjallisesti.

MaRa muistuttaa, että ravintoloiden lounasmenut voivat vaihtua joka päivä ja ravintolassa voi olla päivittäin jopa 50–60 eri raaka-ainetta, joiden alkuperä olisi ilmoitettava.

Edunvalvoja katsoo, että lihan ja kalan alkuperämerkinnän etsiminen ja ilmoittaminen kirjallisesti luo ravintoloille uuden velvoitteen, joka vie aikaa ja aiheuttaa virheitä. Elintarvikevalvojat puolestaan rankaisevat ravintoloita virheistä.

– Pääministeri Sipilän hallituksen tarkoituksena oli hallinnollista taakkaa koskevan sääntelyn vähentäminen. Alkuperämerkintäpakko on hyvä esimerkki siitä, että tosiasiassa byrokratia vain lisääntyy, sanoo MaRan varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi.

MaRa pitää todennäköisenä, että pakolliset alkuperämerkinnät johtavat raaka-aineiden yhdenmukaistumiseen sekä sesonki- ja pientuottajien raaka-aineiden käytön vähentämiseen ravintoloissa.

Ministeriön valmistelema ruoan alkuperän ilmoittamista koskeva asetus eteni EU-komission käsiteltäväksi(siirryt toiseen palveluun) marraskuun alussa. Komission odotetaan antavan lausuntonsa asiasta ensi vuoden alussa.

Jos komissio hyväksyy asetuksen, niin sen arvioidaan astuvan voimaan ensi keväänä.

Lähteet: YLE/ STT 11.12.2017