Uusi kalastuslaki astuu voimaan 1.1.2016. Moni asia muuttuu, mutta vielä puuttuu käytännön kalastusta lähemmin ohjaava kalastusasetus. Asetus tule valtioneuvoston käsittelyyn lähiviikkoina. 

Ministeriö lähetti asetusehdotuksen lausunnolle jo keväällä. Lausuntoja jätettiin runsaasti. Ministeriö on lausuntoja perannut ja valmistellut asetuksesta uusia versioita.

Joku versio on vuotanut julkisuuteen somen kautta. Voi tietysti ihmetellä miten tämä on mahdollista. Joka tapauksessa tämä luonnos, jota ei ole edes olemassa, on herättänyt eräät osapuolet kommentoimaan sitä mediassa. Eräät ovat jopa lähettäneet ministeriölle lausuntoja luonnoksesta, jota siis ei ole olemassa.

Koska luonnosta ei ole olemassa, on hankalaa mennä sitä kommentoimaan sen tarkemmin.

Tulevan asetuksen määräykset kalastuksen harjoittamisesta, etenkin alamittojen osalta, ovat kuitenkin ratkaisevia kaupallisen kalastuksen kannalta. Sopii toivoa, että poliitikot tässä kohtaa myös muistavat, että biologisen kestävyyden lisäksi kestävyyteen kuuluu kiinteästi myös taloudellinen ja sosiaalinen kestävyys.

Asetuksessa suurimman huomion ovat saaneet vaelluskalat ja erityisesti taimen, mutta nyt myös kuhasta on tulossa poliittinen kala. Kuitenkaan kuhan biologinen kestävyys ei ole uhattuna. Kuten tavallista kalastusasioissa, taustalla on todellisuudessa eri kalastajaryhmien näkemys kalaresurssin jaosta. Tässä tietysti hyvä huomata, että muiden kalastajaryhmien saaliit kaupallisten kalastajien saalismäärään verrattuna on moninkertainen.

Kuhan alamitan nostaminen aiheuttaisi menetyksiä. Tästä on selkeää tutkittua tietoa. Menetysten suuruus vaihtelisi eri alueiden välillä, mutta joka tapauksessa menetysten paikkaamiseen menisi monia vuosia. Kaupalliset kalastajat olisivat ainoa ryhmä, joka kokisi rahallisia menetyksiä. Rannikkokalastuksen kannattavuus on jo tällä hetkellä suhteellisen heikko ja kaikenlaisia rajoitteita on jo liiaksi. Hylkeet ja merimetsot aiheuttavat koko ajan mittavia taloudellisia menetyksiä.Pelivaraa on vähän.

Pahimmassa tapauksessa menetykset uusista kalastussäännöistä olisivat niin suuria, että elinkeinon jatkuvuus kärsisi, eli kalastaja lopettaisi toiminnan kokonaan. Ja jos ajatusta jatkaa, tämä myös entisestään vähentää tarjolla olevaa kotimaista kalaa kaupoissa.

Tämän takia kaupallisia kalastajia huomioivat alamitat ovat ehdoton edellytys taloudellisen ja sosiaalisen kestävyyden turvaamiseksi.