Vuoden 2018 ensimmäinen rapurutto löytyi poikkeuksellisesti jo tammikuussa jään alta Kiteeltä, kun sukeltaja kiinnitti huomiota kuolleisiin rapuihin järven pohjalla. Sen sijaan alkukesästä rapukuolemia ei ole tullut Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tietoon. Rapurutto tarttuu kuitenkin kaikkina vuodenaikoina ja erityisesti se siirtyy ravustuksen ja rapusiirtojen välityksellä. Rapurutto ei tartu ihmiseen.
”Alkukesän lämpimät säät lupailevat reipasta ravustuskauden aloitusta. Ravustajan on syytä tarkoin huolehtia, ettei toimillaan levitä rapuruttoa. Merrat ovat läheisessä kosketuksessa rapuihin ja siksi niiden huolellinen desinfiointi on aina tarpeen, jos niitä on välttämätöntä siirtää järvestä toiseen”, sanoo tutkija, ELT Satu Viljamaa-Dirks Evirasta.
Rapurutto salakavala raputauti
Rapurutto on todella vakava uhka jokiravuille. Rapurutto on kotoisin Pohjois-Amerikasta ja sieltä peräisin olevat täpläravut kantavat rapuruttotartuntaa luontaisesti. Täplärapujen levittämä rapurutto tappaa kuitenkin kaikki tartunnan saaneet jokiravut.
”Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että jokirapukannoissa esiintyy rapuruttoa, joka saattaa esiintyä piilevänä. Rapuruttoa voi siis esiintyä varsinaisten rapukuolemien lisäksi oireettomana sekä jokirapu- että täplärapuvesistöissä. On siis muistettava, että mitään rapuja ei saa siirtää järvestä toiseen eikä lyhytaikaisestikaan säilyttää muussa kuin pyyntivesistössään”, sanoo Viljamaa-Dirks.
Käytännössä rapuruttoa kantavien täplärapujen löytyminen vesialueelta estää kokonaan jokirapujen palautusistutukset.
Täplärapu on nykyään luokiteltu erittäin haitalliseksi vieraslajiksi, vaikka sen pyytäminen Suomessa onkin sallittu.
Rapuruttotartuntoja jää edelleen toteamatta näytteiden puuttumisen vuoksi. Kuolleita rapuja tavattaessa on syytä ottaa yhteyttä Eviran Kuopion tutkimusyksikköön, jossa raputaudit tutkitaan.
Lisätietoa näytteiden lähettämisestä ja rapututkimuksesta
Lue lisää rapurutosta ja miten estät sen leviämisen
Muista myös rapujen hyvinvointi
Rapuja säilytettäessä ja valmistettaessa ruoaksi on kiinnitettävä huomiota niiden hyvinvointiin. Rapuja keitettäessä veden tulee kiehua kunnolla ennen rapujen kattilaan laittoa. Elävät ravut on lisättävä kattilaan vähitellen siten, että keitinvesi kiehuu jatkuvasti. Näin ravut kuolevat mahdollisimman nopeasti.
Ravustuskausi alkaa 21. heinäkuuta ja jatkuu lokakuun loppuun.
Lähde: Evira tiedote 16.7.2018