Suomalaiset kalakaupat eivät innostu Venäjän rajalla seisoneista kalarekkalasteita, koska kalan alkuperästä ja pakkausajasta ei ole tietoa.
Venäjän rajalta käännytettyä kalaa on kaupattu Suomessa kalaa myyville yrityksille. Kaakkois-Suomessa useita kalakauppoja omistava Savu-Kari Oy on saanut tarjouksia norjalaista lohta sisältävistä venäläisistä rekkalasteista, jotka on käännytetty Venäjän tullissa Venäjän asettamien elintarvikepakotteiden takia.
– Ensimmäinen soitto tuli kolme päivää sitten. Venäläiset vie norjalaista lohta Venäjälle ja Venäjän tulli käännyttää niitä takaisin. Tottakai he etsivät, mihin kalan voi myydä, ei sitä takaisin Norjaan voi viedä.
– Olemme sopineet muiden isojen kalamyyjien kanssa, että ei osteta, sanoo Savu-Karin toimitusjohtaja Valeria Hirvonen.
Hän odottaa venäläisasiakkaiden tulevan jollakin aikataululla elintarvikeostoksille Suomeen, koska hinnat esimerkiksi Pietarissa ovat jo nousseet ja tukkujen hyllyt tyhjentyvät.
– Maidon hinta on kuusinkertaistunut, ja muut tuotteet ovat kolme kertaa kalliimpia. Uskon, että venäläiset tulevat ostamaan (elintarvikkeita) täältä. Myynti on hieman noussut, mutta mitään ryysistä ei vielä näy, pikkuhiljaa, arvioi Valeria Hirvonen.
Hirvosen mukaan venäläiset tukkuliikkeet Moskovassa ovat listanneet venäläiseen VKontakteen (Facebookin vastine) monta sivua puuttuvia tuotteita.
– Tukut on kohta tyhjiä, sanoo Hirvonen.
Hankala päästä eroon
Täysi rekkalasti voi sisältää jopa 15 000 kiloa norjalaista lohta. Myös kalatukkuliike Finnish Freshfish Oy Kalamesta on saanut yksittäisiä tarjouksia rajalta käännytetyistä kalalasteista.
– En ole kiinnostunut sellaisista eristä, joita rajalla käännytetään. Ostamme kalaa suoraan norjalaisilta laitoksilta. Lasti tulee silloin meidän hallitsemalla logistiikalla, sanoo toimitusjohtaja Jyrki Einiö Finnish Freshfish Oy Kalamestasta.
Kalatukkuliikettä eivät kiinnosta kalaerät, joiden alkuperästä ei ole tietoa.
– Jos rekka seisoo rajalla, minulla ei ole tarkkaa tietoa, koska se on Norjasta lähtenyt, Einiö sanoo.
Kalatukun toimitusjohtaja uskoo, että käännytetyistä lohilasteista on hankala päästä eroon.
– En tiedä, kuka tämmösen erän voisi ostaa ja hyödyntää.
Lähde: Yle 13.8.2014