Pyydystä ja päästä -kalastus aiheuttaa lukuisia kalojen kuolemia kesähelteellä. RKTL:n tutkija Erkki Jokikokon mukaan rannalle nostettu kala stressaantuu pahoin ja kärsii hapenpuutteesta etenkin kuumalla säällä.
· RKTL:n tutkija Erkki Jokikokko kertoo, että pyydystä ja päästä eli catch & release tappaa kaloja kuumalla säällä.
– Jos iso lohi tarttuu uistimeen tai perhoon ja se nostetaan ylös, kala stressaantuu pahoin. Juuri kalan stressaantuminen ja hapenpuute on suurin ongelma. Lämpimässä vedessä on vähemmän happea kuin kylmässä vedessä ja toisaalta lämpimässä vedessä kalan hapen tarve on paljon suurempi kuin kylmässä vedessä.
Lisäksi vaarana on vesihome, jos kalan limakerros vaurioituu. Jokikokon mukaan monella kalastajalla ei ole kokemusta käsitellä kalaa niin hellävaraisesti kuin pitäisi.
– Usein käy niin, että kun kala saadaan rannalle sitä kuvataan, esitellään ja se saattaa jopa pudota kivikkoon ja hyppiä siinä ennenkuin se palautetaan veteen. Vaikka kala lähtisi näennäisesti hyvässä kunnossa uimaan, luultavasti se kuolee muutaman päivän sisällä, Jokikokko sanoo.
Pyyntimuotoa tulisi rajoittaa
Pyydystä ja päästä -kalastusmuodon vaikutuksia kaloihin on tutkittu ympäri maailmaa. Jokikokon mukaan tutkimukset kannattaa huomioida myös Suomessa.
– Maailmalla ja Suomessakin on selvitetty asiaa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on selvitetty Atlantin lohen kalastamista. Tutkimuksessa pääädyttiin tulokseen, että jos lämpötila ylittää 20 astetta, pitäisi pyyntimuoto kieltää. Tämän kesän lämpötiloissa tämä tulisi ottaa huomioon myös esimerkiksi Tornionjoella. Eli jos kalastetaan, pitäisi nämä kalat ottaa myös saaliiksi. Luulen, että valistuneet ja kokeneet harrastajat näin myös tekevät, Jokikokko sanoo.
Ei vaikutusta Tornionjoen joukkokuolemiin
Jokikokko ei kuitenkaan usko, että tänä kesänä havaitut sadat lohikuolemat Tornionjoella johtuvat pyydystä ja päästä -kalastuksesta.
– En siihen jaksa uskoa, vaan luulen, että syynä ollut juuri korkea lämpötila. Tällaisia kuolemia on ollut iät ja ajat kaikilla joilla. Nyt kun Tornionjoella on ollut niin valtavasti lohta, se helposti näkyy, vaikka kuolleisuusprosentti olisi sama kuin aina ennenkin.
Lähde: Yle 5.8.2014