Kolmastoista Pro Kala –tunnustus luovutettiin Pro Kalan 20-vuotisjuhlassa ravinravintola Sipulissa Helsingissä torstaina 28.8.2014. Vuoden 2014 Pro Kala –tunnustuspalkinto myönnettiin toiminnanjohtaja Guy Svanbäckille aktiivisesta alueellisesta työstä ja asiantuntevasta toiminnasta kalan menekinedistämisen hyväksi. Tunnustuksen luovutti Pro Kala ry:n puheenjohtaja Kim Jordas.

Kalan roolia elintarvikkeena ja tuotteena voidaan edistää monella tavalla, valtakunnallisesti tai alueellisella työllä. Tänä vuonna Pro Kalan hallitus halusi palkita pitkään jatkunutta aktiivista ja tuloksellista alueellista työtä, jolla on ollut merkittäviä heijastusvaikutuksia myös valtakunnallisella tasolla. Ruohonjuuritasolla tapahtuva työ ei aina saa ansaittua huomiota, ja tämän vuoden valinnalla halutaan tuoda esille alueellisen työn merkitystä, tehtiinpä sitä sitten yrityksissä tai alueellisten toimijoiden keskuudessa.

Guy Svanbäck toimii Vaasassa Österbottens Fiskarförbundin toiminnanjohtajana. 

Hän on työskennellyt kala-alalla jo yli 30 vuotta. Hänen persoonaansa ja tapaansa työskennellä voisi kuvata sanoin maltillinen, analyyttinen, yhteistyökykyinen ja asiantunteva. Kala elintarvikkeena on lähtökohtana kaikessa hänen toiminnassaan. Guy Svanbäck työskentelee jatkuvasti uusien ideoiden ja hankkeitten parissa viedäkseen kalaa ja koko kalatoimialaa eteenpäin erityisesti Pohjanmaalla, mutta myös laajemmissa verkostoissa. Ominaista hänen toiminnalleen on, että se huomioi koko ketjun ja kehittää koko arvoketjun toimintaa ja yhteistyötä.

Pro Kala -tunnustus on joka toinen vuosi jaettava huomionosoitus. Yhdistyksen hallitus myöntää tämän tunnustuksen henkilölle tai yhteisölle, joka on toiminnallaan edistänyt kotimaisen kalan imagoa, kalaruokakulttuuria, kalan laatua, saatavuutta tai menekkiä.

Lähde: Pro Kala tiedote 28.8.2014