Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui kalaretkelle Naantalissa. Kalastajien viesti ruoppausten haitallisista vaikutuksista kalakantoihin upposi presidenttiin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö yhtyy kalastajien huoleen Itämeren tilasta. Erityisesti kalastajien huoli ruoppauksista herätti presidentissä vastakaikua. Niinistö oli tiistaina ammattikalastajien vieraana Naantalissa rysää kokemassa.

– He ovat kovinkin aktiivisia ottamaan kantaa esimerkiksi ruoppausten vaikutuksiin, jota ehkä ympäristöjärjestötkään eivät ota niin kovin paljon esiin. Sillä on aikamoinen vaikutus kalakantaan nimenomaan silloin, kun suistoalueita ruopataan. Siinä menee lisääntymisalueita, Niinistö totesi.

Presidentti keskusteli kalastajien kanssa myös hylkeistä. Rysä, jota presidentti pääsi kokemaan, oli hyljesuojattu.

– Se käy ammattikalastajille varmasti melko kalliiksi, jos jokainen rysä on suojattava, eikä verkkoja edes voi suojata.

Ulkomainen kala valtaa alaa suomalaisilla toreilla ja markettien kala-altaissa, mutta presidentti uskoo suomalaisen kalan olevan vientivaltti.

– Mitä idemmäs menee, sen enemmän elintarvikkeista puhutaan. Puhutaan puhtaista elintarvikkeista. Kyllä suomalainen kala on varmasti kova sana, Niinistö luottaa.

Itänaapuri narraa paremmin

Kala on tervetullut vieras myös presidentin ruokapöytään. Eväkkäitä nautitaan jopa kolme kertaa viikossa. Kalaisa ruokavalio on presidentin puolison Jenni Haukion aikaansaannos, sillä hän ei syö lainkaan punaista lihaa.

Presidentin itse kalastamat vonkaleet päätyvät kuitenkin useammin takaisin aaltoihin kuin uuniin.

– Minulla on oma laaja-alainen repertuaari eli yksi katiska saunalla. Se on lähinnä meidän Lennu-koiran kalapaikka. Hän on kovin innoissaan, kun näkee kaloja. Ne yleensä palautetaan mereen.

Presidentti naureskelee viittauksille muihin kaloja narraaviin presidentteihin, Kekkoseen ja Venäjän Vladimir Putiniin, jotka ovat ainakin kuvista päätellen kovia kalamiehiä.

– En minä ainakaan ole mikään vannoutunut kalamies. Sitä kivampaa on aina satunnaisesti olla reissulla mukana, Niinistö.

Lähde: Yle Turku 6.8.2013