Poliittiset ja taloudelliset syyt ovat torppamassa venäläisen Gazpromin suunnitteleman Nord Stream 2 -kaasuputken rakentamisen. Viisi läntistä energiayhtiötä on vetäytynyt hankkeesta, kertoo EurActiv.com -sivusto.

Putki kulkisi Itämeren pohjalla Laukaansuusta (venäjäksi Ust-Lugasta) Saksan Greifswaldiin.

EU suhtautuu hankkeeseen kielteisesti, koska se lisäisi energiariippuvuutta Venäjästä. Putkea vastaan ovat asettuneet muun muassa Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja EU-parlamentin suurin ryhmä, keskusta-oikeistolainen EPP.

Myös itäisen Keski-Euroopan ja Baltian maat suhtautuvat kielteisesti hankkeeseen. Putki on herättänyt huolta lisäksi Ruotsissa, jossa pelätään Venäjän laivaston roolin vahvistumista Itämerellä.

Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden varoitti torstaina vierailullaan Tukholmassa, että putken rakentaminen olisi Euroopan kannalta huono juttu.

Nord Stream kakkosen torppaajina ovat kuitenkin viime kädessä Puolan kilpailuviranomaiset, vaikka putki ei kulkisi Puolan talousvyöhykkeen kautta. Kilpailuviranomaiset uhkaavat läntisiä yhtiöitä seuraamuksilla, jos ne osallistuvat putkihankkeeseen.

Saksalaisilla Wintershallilla ja Uniperilla sekä ranskalaisella Engiella, itävaltalaisella OMV:lla ja brittiläis-hollantilaisella Shellillä on toimintaa Puolassa. Puolalaisviranomaisten mukaan Gazprom ja läntiset kumppanit saisivat liian hallitsevan markkinaosuuden Puolan markkinoilla.

UKRAINAN KRIISI TAUSTALLA

Poliittisen vastatuulen taustalla on Ukrainan kriisi. Bidenin mukaan merkittävä riippuvuus venäläisestä kaasusta horjuttaisi Ukrainaa. Venäjän ja EU:n suhteiden kylmeneminen Krimin valtauksen ja Itä-Ukrainan kriisin vuoksi pelaa joka tapauksessa venäläiskaasua vastaan.

Läntisten yhtiöiden vetäytyminen hankaloittaa Nord Stream 2:n rahoitusta. Gazpromilla on lisäksi kaksi muuta hanketta, jotka syövät yhtiön taloudellisia voimavaroja.

Gazprom aikoo rakentaa kaasuputken Mustanmeren ali Turkkiin. Toinen hanke on putki Siperiasta Kiinaan.

Lähde: STT/TS 26.8.2016