Vuoden 2020 Itämeren kalastuskiintiöt on taas EU:ssa päätetty. Luulisi, että kiintiöpolitiikan tavoite olisi perustua faktoihin ja pyrkiä kalakannan hyvään tuottoon sekä kestävään kalatalouteen.  Siis luulisi!

Kaksikymmentäviisi vuotta takaisin alettiin selittää, että kalastusta rajoittamalla lohikanta lähtee kasvuun ja myös ammattikalastukselle tulee lisää kalastettavaa kun kalaa on enemmän säätelyn ansiosta.

Kuluvana vuonna suomen puheenjohtajakaudella saavutettiin pohjanoteeraus. Itämeren vuodelle 2020 päätetty kaupallisen kalastuksen lohikiintiö on alhaisempi kuin koskaan kiintiöhistorian aikana. Kalastuksen säätelyn tavoite ei ole siis kaupallisen kalastuksen edellytysten kohentaminen vaan ammattikalastuksen alasajo juustohöylätekniikalla.

Innovatiiviseen kehitystyöhön yhdessä Luken (Luonnovarakeskus) kanssa olen osallistunut kolmessa hankkeessa. Lupaavimmalta näyttää hyljekarkoitintestaus, jossa on päämääränä luoda hyljevapaa alue pyydysten ja kalojen suojaksi. Kehitteillä on mobiilihyljekarkoitin.

Testauksessa on prototyyppi. joka ei painonsa puolesta vielä ole helppo käsiteltävä, mutta karkoitusvaikutusta on päästy testaamaan ja lupaavalta näyttää.

Rysäkalastuskausi alkaa olemaan loppusuoralla ja kahta viimeistä lukuunottamatta ne on vedetty ylös odottamaan uutta kalastuskautta. Säätiedotusten lämpötilaennusteita seurataan jopa tarkemmin kuin tuulia. Mikäli jäänmuodostus alkaa, tulee kiire ylösvetämisen kanssa, mutta viime päivien kohtuulliset saaliit kuitenkin houkuttavat viipyilemään. Keskinkertaiseksi näyttää muodostuvan syyskauden siikasaalis. Verkkosilakkaa on onneksi saatu hyviäkin saaliita heikon syyskuun jälkeen.

Pimeää riittää ja lisääntyy vielä yli kuukauden ennenkuin lähdetään kohti valoa. Hyljelaskentojen kevään 2019 laskentatulokset on julkaistu. Synkältä näyttää, sillä harmaahylkeen lasketut lukumäärät ovat uusi ennätys. Piina jatkuu ja kalakannat heikkenevät edelleen. Nähtäväksi jää, milloin armahtava sairaus iskee ylisuureen hyljepopulaatioon ja normalisoi tilanteen. Norpppalaskennat ovat lähinnä heikkolaatuinen vitsi. Norppa on lisääntynyt viime vuosina Selkämerellä ja on nyt yhtä yleinen näin syksyisin kuin halli näillä kalastusvesilläni, mutta virallisesti niitä on vain Perämerellä.

HjS