Mirjam Öberg kotonaan Maarianhaminassa. Kuva: Mirjam Öbergin kotialbumi.

Suomen Ammattikalastajaliiton perustamiskokouksen puheenjohtajana toimi Mirjam Öberg Ahvenanmaalta. Kokous pidettiin 15. marraskuuta 1980 Taimi II -kokoushuoneessa Turussa osoitteessa Puutarhakatu 21. Mukana oli 25 kalastajaa eri puolilta maata: idästä Loviisasta, lännestä Maarianhaminasta ja pohjoisesta Haukiputaalta. Useat perustamiskokouksen osallistujat olivat seuraavina vuosina rakentamassa liiton toimintaa tyhjästä aloittaen.

Öberg (87) ei muista, miksi hänet valittiin kokouksen puheenjohtajaksi.

– Niin siinä vain kävi, Öberg sanoo.

Mutta miksi liitto perustettiin?

– Sekä ennen kokousta että perustamiskokouksen aikana vallitsi suuri yksimielisyys siitä, että kalastajat tarvitsevat oman yhdistyksen, jotain yhteistä. Kalastajia puolustavan liiton, Öberg toteaa.

– Olimme myös Ahvenanmaalla kokeneet, että silloinen kalastajaliitto ajoi lähinnä vedenomistajien asiaa ja että tilanne oli sama muualla, hän jatkaa.

Mirjam Öberg valittiin myös uuden liiton hallitukseen, jossa hän toimi useita vuosia.

– Yksimielisyyteen pääsy ei aina ollut helppoa. Oli hankalaa, välillä pirunmoista, nuo kalastajaukot voivat olla varsin suorapuheisia, hymyilee Öberg.

– Kyse oli eri tarpeiden sovittamisesta yhteen ja kalastajilla kyseessä olivat heidän ammattinsa ja toimeentulonsa, joten se ei ollut helppoa, Öberg sanoo.

– Minun henkilökohtaisesti ei ollut niin helppo ymmärtää kaikkia kalastukseen liittyviä kysymyksiä ja yksityiskohtia, kun en itse ollut kalastaja.

Vuosina 1980-2020 SAKL:n hallituksessa on ollut vain kolme naista: Mirjam Öberg, Camilla Österman (Ahvenanmaa) ja Lena Talvitie (Pohjanmaa). Talvitie on toiminut myös liiton varapuheenjohtajana.

– Hallituksessa varmasti ajateltiin naisen mukana olon hieman rauhoittavan mielialoja, Öberg jatkaa.

– Ajan kuluessa asiat alkoivat luistaa. Löytyi yhteisiä tavoitteita, kuten silakasta saatavan hinnan parantaminen. Se oli asia, joka tuotti paljon töitä ensimmäisten vuosien aikana.

Mirjam Öberg (os. Sirkiä), perustamiskokouksen puheenjohtaja, hallituksen jäsen 1980–1986. Syntynyt vuonna 1932 Karjalan Kuolemajärvellä, asuu Maarianhaminassa. Troolikalastaja Brage Öbergin leski. Työskennellyt aiemmin terveydenhoitajana Kumlingessä ja kätilönä Maarianhaminassa, Ålands Fiskare rf -yhdistyksessä, poliitikkona (liberaali). Ahvenanmaan maakuntapäivien jäsen 1975-1991, näytelmäkirjoittaja.

Teksti: KJ 2020