Osa ammattikalastajista pitää selvänä, että maa- ja metsätalousministeriö pyörsi alkuperäisen itämerennorpan pyyntiesityksen luonnonsuojelujärjestöjen painostuksen vuoksi, vaikka ministeriö ei tätä suoraan myönnäkään.

Perämeren ammattikalastajat ovat pettyneitä maa- ja metsätalousministeriön päätökseen olla sallimatta itämerennorpan metsästäminen Perämerellä. Kalastajat kummeksuvat ministeriön poukkoilevaa linjaa pyyntiasetuksen valmistelussa.

Ylitarkastaja Janne Pitkänen maa- ja metsätalousministeriöstä myöntää, että ministeriön esitys sadan itämerennorpan kaatamisesta aiheutti voimakasta vastakkainasettelua.  

– Näissä kysymyksissä on aina hyvin voimakkaita erilaisia näkemyksiä ja niitä pitäisi koittaa vaan sovittaa yhteen. Kyllä tässä tämä poikkeuslupapyynti on erittäin tarpeellinen ja täytyy seurata, miten tilanne kehittyy jatkossa, Pitkänen sanoo.

Ministeriö päätyi lausuntokierroksen jälkeen muuttamaan aiempaa esitystään siten, että Itämerennorpan pyyntiä ei sallita. Asetuksella sallitaan ainoastaan 30:n vahinkoa aiheuttavan norpan metsästys Perämeren-Merenkurkun alueella vahinkoperusteisella poikkeusluvalla.

Nyt annettu asetus vastaa viime vuonna annettua asetusta. Tämä on käytännössä tarkoittanut vain muutaman yksilön pyytämistä.

– Veikkaan, että kokonaissaalis on kymmenen hujakoilla, mutta sitä kolmeakymmentä ei ole missään tapauksessa saatu käytettyä. Kyllä siinä on suuri ero kun aikaisemmin puhuttiin sadasta luvasta, puuskahtaa kemiläinen hylkeenpyytäjä Jouni Heinikoski.

Tunnepitoisia seikkoja

Heinikoskelle suurin pettymys oli se, että itämerennorppaa saa pyytää vain poikkeusluvalla.

– Nykyään nämä maa- ja metsätalousministeriön jutut on mennyt vähän siihen suuntaan, että kalapolitiikasta vastaa WWF, Kesko ja keskinkertaiset näyttelijät. Ei näissä asioissa enää olla järkevällä riistabiologian tasolla. Kyllä nämä ihan tunnepitoisia seikkoja ovat, Heinikoski tykittää.

Ministeriön kesäkuinen asetusluonnos sisälsi Perämeren-Merenkurkun alueella 100 itämerennorpan pyyntikiintiön. Nyt annettu asetus mahdollistaa enintään 30:n vahinkoa aiheuttavan norpan metsästyksen poikkeusluvalla.

Ministeriö vahvistaa lisäksi harmaahylkeen eli hallin sallituksi metsästysmääräksi 1050 yksilöä. Määrä on sama kuin edellisenä metsästysvuotena. Itämeren hallikanta on yli kaksinkertaistunut 2000-luvun alusta. Halleja havaittiin viime vuoden laskennassa yli 28 000 ja Itämerennorppia yli 7 000. 

Lähde: Yle 1.8.2013