Kiiskit saapui / silakat lähti.

Juhannuksen helle lämmitti pintaveden. Sopivan suuntaiset tuulet ja varsinkin merivirrat saivat aikaan lämpöisen veden pakkautumisen tähän Porin edustalle. Lämmin vesi muodosti ikään kuin patjan, joka ulottui syvälle yli kahteenkymmeneen metriin. Kalat jotka suosivat viileää vettä kaikkosivat syvemmille vesille. Varsinkin silakka lähti rannikolta niin, ettei verkkoihin jäänyt kuin kiiskiset, jotka ahvenkalojen tapaan sietävät lämpöä. Silakkaa voi kyllä yrittää syvältäkin verkoilla, mutta se vaatii heikkotuuliset olosuhteet. Silakkaverkko on raskas vedettävä syvältä, koska se on suurikokoinen ja tiheäsilmäinen ja veden vastus kasvaa syvältä pyydettäessä. Vetokone kyllä vetää, mutta silakat kärsivät siinä rutistuksessa. Sääolot ovat täsmälleen päinvastaiset kuin oli edelliskesänä, jolloin merivesi pysytteli koko kesän viileänä kalastusvesilläni. Juhannuksen jälkeisellä viikolla rantamme uimapaikalla oli vedenlämpö 27 C. Siinä lämmössä kun plutii, niin jälkeen täytyy mennä kylmään suihkuun, että virkistyy.

Vanha merilokki vietti elämänsä viime hetket lyöttäytyen satamaamme norkoilemaan perkeitä. Viimeiseen kuukauteen ei lokki enään kohonnut siivilleen, vaikka ei ollut lentokyvytön. Yhden lohen sisälmykset oli sopiva kerta-annos, jonka vanhus päivässä söi ja ui sitten kiville torkkumaan. Kohtaloksi koituivat lajikumppanit, jotka alkoivat kiusaamaan vanhusta aiheuttaen lopuksi kohtalokkaat vammat. Julmaa ja säälimätöntä on luonnonjärjestys. Heikot sortuvat elontiellä.

Aurinko on taas aloittanut päivittäisen myöhästelyn, sillä jokainen yö on edellistä pidempi. 

Lohikausi oli hyvä, mutta viimepäivien lähes myrskyksi äitynyt lounaistuuli aiheutti huomattavat vahingot rysäpyydyksille. Pyyntiin jää vain vähän rysiä ja näin ollen loppukauden saaliista tulee niukka.

Silakkakausi on ollut jo pitkä, koska keväällä päästiin aikaisin aloittamaan. En muista koskaan aiemmin että näin aikaisin silakat ole rannikolta kadonneet, yleensä näin käy elokuun alussa. Kyllä vielä heinäkuussa saalista saadaan, jos vain virrat kääntyy ja lämpöpatja ohenee.

HjS