Luonnontieteellisen keskusmuseon, Luonnonvarakeskuksen, Helsingin yliopiston ja Suomen ympäristökeskuksen tieteellisessä tutkimuksessa saadaan uutta näkökulmaa tieteeseen. Voimakkaasti lisääntynyt merimetson kohdistama predaatio  kalakantaan lisää kalastettavaa saalista. Lisäksi merimetso käyttää pienempikokoista kalaa ravinnokseen kuin kalastajat jolloin meille pyytäjille jää isommat saaliskalat.

Toisaalla: ”Suomi on onnistunut rakentamaan kalastuksen säätelyjärjestelmän, joka on oleellisesti nostanut sekä rannikkokalastajien että avomerikalastajien saaliita ja samalla turvannut luonnonkantojen kehityksen” kirjoittaa Helsingin Yliopiston kalatalouden professori Sakari Kuikka liityen lohiasetuksen valmisteluun.

Tulossa: Piakkoin saamme lukea tieteellisestä läpimurrosta: Maamme johtavat  tiedeyhteisöt on tieteellisessä tutkimuksessaan saaneet varmuuden: Maa on pannukakku ja tähdet ovat reikiä taivaan kannessa.

Sanotaan ettei ”maalaisjärki” enää ole siunaus vaan äärimmäinen rasite. Edellä olevia esimerkkejä en ala kommentoimaan mutta yksinkertaisen testin voi jokainen tehdä. Kolme edellistä esimerkkiä on lukijalle nopea testi. Mikäli niissä ei ole mitään joka herättää epäilyksen varjon, olet hyvä yliopistotason tietäjä. Onnittelen, mikäli olet sen ikäinen että uravalinta on vielä vaiheessa kalataloustiede suorastaa odottaa Sinua.

DSC 0086

Aivan kohtsiltään alkaa tämän vuoden kalastuskausi.

HjS