EU:n komissio hyväksyi Euroopan meri- ja kalatalousrahaston Suomen toimintaohjelman vuosille 2014-2020 maaliskuussa 2015. Komission edustaja oli toukokuun alussa jopa paikan päällä Helsingissä avaamassa toimintaohjelman.

Tavoitteena on tietysti saada kala-ala uuteen nousuun tukemalla yrittäjien investointeja ja alan kehittämistoimia pienellä tai suuremmalla prosenttiosuudella.

Nyt tässä sitten on odoteltu, että viranomaiset saavat kaikki palikat paikoilleen, jotta yrittäjät ja muut alaan liittyvät tahot voisivat jättää hakemuksia, ja jopa saada päätöksiä niihin, jos hyvin käy.

On toisaalta ymmärrettävää, että kaikkien tarkempien säädösten ja ohjeiden sekä hakulomakkeiden ja päätösmallien valmistelu ja kuntoon saattaminen kestää, mutta toisaalta odottavan aika on ollut pitkä. Kuulemma jo nyt Ely-keskuksiin on kertynyt aika paksu nippu hankkeita, joihin odotetaan päätöksiä.

Ajatuksena on, että yhä enemmän siirrytään sähköiseen hakuun ja että myös päätökset ja maksatukset hoidettaisiin sähköisten tietojärjestelmien kautta. Sähköisen tietojärjestelmän kehitys ja käyttöönotto onkin vaatinut paljon työtä. Niin kutsuttu Hyrrä-järjestelmä on nyt auki ja päätöksiä hakemuksiin on luvattu 1.10 alkaen.

Osalle kalastusyrittäjiä sähköinen asiointi voi olla haasteellista. Paperinen asiointi on kuitenkin vielä mahdollista ja sähköisen asioinnin hoitamiseen löytyy apua esimerkiksi neuvontajärjestöistä ja kalatalousryhmistä.

Nyt vaan hyrrä pyörimään!

SAKL-1 24092015

Sähköinen asiointijärjestelmä Hyrrä, rahoitus- ja maksatushakemusten käsittely on siirtynyt sähköiseen järjestelmään ja aiheesta kertoi Kalafoorumissa IT-palveluvastaava Juha Mäkitie Maanmittauslaitokselta, jolle tietopalvelun asiat organisaatiouudistuksessa siirtyivät.