Efter flera år på topp är det oroligt inom pälsbranschen. Kunderna lyste med sin frånvaro på decemberauktionen och nu är det spänd förväntan inför den stora pälsauktionen i Vanda i mars.
Pälsdjursuppfödaren Ulf Eriksson tror att botten är nådd. Men han har svårt att sia hur det kommer att gå på Saga furs auktion i Vanda i mars.
– Vi kommer inte att få toppriser. Vi har inte haft någon försäljning på blåräven än som vi kan räkna med, bara 17 procent såldes i december. Men nu hoppas vi på en stor försäljning och att prisfallet inte blir så stort.
Kommer uppfödare att lägga lapp på luckan?
– Det finns de som kommer att göra det och det finns de som hunnit göra det efter decemberauktionen. Bara inom Svenska Österbottens pälsdjursuppfödares (SÖP) område är det ett tiotal som avslutat sin verksamhet, säger Eriksson som är ordförande för SÖP.
Kristian Bengts är verksamhetsledare på SÖP och han ser med spänd förväntan fram emot marsauktionens resultat.
– När vi har sett hur det går på den auktionen ser vi också ganska långt det här årets resultat. Många fattar därefter beslut om hur mycket de ska producera i år, säger Bengts.
Bengts säger att det är för tidigt att nu förutspå hur auktionen ska utfalla, men den auktion som pågår just nu i Köpenhamn kan ändå ge en vink om hur det ska gå i Vanda. I den danska huvudstaden säljs nog skinnen, berättar Bengts, om än till låga priser.
Tagna på sängen
Nästan all päls som produceras i Finland exporteras till Kina. Men de kinesiska kunderna lyste med sin frånvaro på auktionen i december, endast 17 procent av blårävsskinnen gick åt och det till ett betydligt lägre pris än tidigare.
– Det var väntat att det skulle komma en nedgång. Men alla blev överraskade över hur dåligt gick. Vi blev helt tagna på sängen över den låga försäljningsprocenten, säger Ulf Eriksson pälsdjursuppfödare i Nykarleby och ordförande för Svenska Österbottens pälsdjursuppfödare.
Eriksson tror inte på en långvarig recession. Det är inte bara i Finland som pälsnäringen gått neråt men Eriksson säger att päls är på modet som aldrig förr.
– Vi har sett tidigare att när det går brant neråt går det snabbt uppåt igen. Och nu har det gått snabbt neråt.
Kristian Bengts håller med om att pälsnäringen är konjunkturskänslig, men han ser också positivt på framtiden.
– Vi utgår ifrån att päls är på modet och efterfrågan finns. Köparna kommer nog också.
Märks på banken
I ungefär fem år har pälsnäringen varit på topp. 2014 rapporterade Kauppalehti att pälsindustrin var den överlägset mest framgångsrika branschen i landet.
Många har passat på att investera och i somras lyckades valpningen så bra att många fick bygga ut. Men vad händer nu när näringen går dåligt?
På Vasa andelsbanks kontor i Nykarleby säger kunddirektör Håkan Braskén att de har regelbunden kontakt med pälsdjursuppfödarna.
– Vi försöker att göra upp både plan A och plan B så att vi har en plan beroende på hur skinnauktionen går, säger Braskén.
Ulf Eriksson har fått säga upp ett par personer och permittera en anställd efter den katastrofala pälsauktionen i december. Dessutom har de reducerat antalet avelsdjur och kommer att reducera ytterligare beroende på hur marsauktionen går.
– Det är inget nytt att det går upp och ner i den här branschen. De flesta är förberedda och vana, säger Braskén.
16 österbottniska pälsdjursuppfödare besöker som bäst Kina och Hongkong. De ska bland annat gå på pälsmässan i Hongkong.
Saga Furs skinnauktion pågår i Vanda den 8 till den 23 mars.
Källa: Yle 22.2.2016