Vi äter allt mer fisk, men samtidigt minskar antalet yrkesfiskare stadigt. I Östnyland finns det endast tre stycken aktiva yrkesfiskare kvar. För Mikael Lindholm i Lovisa är siksäsongen nu inne på slutrakan.

Det blåser upp och regnar en del, då Lindholm med sin sjödugliga pulpetbåt styr ut mot havet och Boistö ytterom Söderby i Lovisa. Där väntar hans sälsäkra pontonryssjor.

Den här gången är fiskelyckan inte god. Fångsten består av några öringar och ett tiotal sikar. Det har varit en mager säsong överlag för Lindholm.

– Dåliga vårisar och för varma vatten i juli har satt sina spår i fångstmängderna, säger han. Det är inte många aktiva yrkesfiskare kvar här i våra vatten.

För fem år sedan tog han steget ut och etablerade sig i en osäker näring med långa arbetsdagar under högsäsongen. Det var havet och naturen som drog.

– På sommaren står man i mellan tolv och femton timmar per dag.

Nu är det fiske för julbordet som gäller. Sik och gös som skall fångas, fileras, gravas och rökas.

– Köp din fisk direkt av de lokala fiskarna om det bara är möjligt, säger Lindholm. Fisken är säkert färsk och dessutom lite billigare.

Mikael Lindholm tror att hans yrkeskår är utdöd i Östnyland om tio, femton år.

– Att etablera sig kostar mycket. Sälsäkra bragder är dyra. Dessutom behövs strandområden och fiskevatten. Det är ingen enkel ekvation att lösa för yngre generationer.

Källa: Radio Vega Östnyland 14.10.2014

Källa