Fiskaryrket lockar få unga, men Björn Kellgren från Pellinge i Borgå trivs utmärkt som fiskare.

Björn Kellgren är en av de första som hoppat på Nylands Fiskarförbunds projekt ”Nya yrkesfiskare” som ska utbilda unga med ett traditionellt mästare-gesäll -upplägg.

Hans mästare är hans far Viking Kellgren, som han fiskar tillsammans med. Båda två är nöjda med projektet.
– Det har kännts jättebra att det fortsätter med yrkesfiske inom Finland, och att man kan få tag på inhemsk fisk och inte bara norsk lax, säger Björn Kellgren.
– Det är fint att någon har hittat på projektet. Annars ska du gå tre eller fyra i skolan, och du lär dig mer när du är med och fiskar än på skolbänken, säger Viking Kellgren.

Sommaren har inneburit många tidiga morgnar när männen har fiskat lax, gös och fjällfisk. De är tre generationer som samsas på samma båt, eftersom Vikings far fiskar också. Björn Kellgren säger, att det har funkat bra att ha sin far och farfar som sina lärare.
– Hittills har det gått bra. Vi har inte råkat luven på varandra, säger han.

18-åriga Björn Kellgren tror att han kommer att följa sin fars och farfars fotspår. Han är utbildad husbyggare, men målet är att kunna fortsätta med fiske, även efter projektet ”Nya yrkesfiskare”.
– Jag kommer förstås att fortsätta om det fortsätter såhär, att det kommer fisk och vi har kvar våra kunder. Om det inte går, får jag väl bli lite husbyggare mellan varven, säger Björn Kellgren.

Den här sommaren har det varit gott om kunder. På Pellinge sommartorg finns det många som vill köpa fisk som är fiskad i närområdet.
– Vi tillbringar somrarna på Pellinge och vill äta fisk som kommer härifrån, säger en man som köpt lax och fiskbullar.

Källa: Yle Östnyland 22.7.2013