Perämerestä nousee nyt isoja lohivonkaleita ja kilohinta on vajonnut alle neljän euron. Häviäjiä tässä sopassa ovat Perämeren alueen kalastajat, joiden saaliit eivät käy tukkumyyjille kaupaksi entiseen tapaan.

Torniolainen Kalaliike Hast on ostanut tänä vuonna Perämeren lohta normaalia vähemmän, sillä jälleenmyynti on pienentynyt. Kauppaketju Kesko ei ota Perämeren lohta lainkaan myyntiin ympäristöjärjestö WWF:n suosituksesta. Suositusta perustellaan sillä, että villilohta pyydetään enemmän kuin kanta kestää. Toimitusjohtaja Jouko Hast ihmettelee suosituksia.

– Harmittaa kalastajien puolesta. Meidänkin ostama kala on enimmäkseen kasvanut Kemijoen suulle istutetuista lohen poikasista. Eihän sen pyydystäminen uhkaa villilohta, Hast sanoo.

Asiakkaita edullinen hinta houkuttaa. Rovaniemen Prismassa kalatiskillä kävi kova kuhina.

– On kyllä edullista. Voisihan tästä enemmänkin maksaa, niin harvoin saa aitoa lohta, kertoi asiakas jonka ostoskoriin solahti viiden kilon lohi.

Viereinen asiakas jäi pohtimaan WWF:n suositusta.

– Nythän on myös jokiin noussut hurjasti kalaa. Pitäähän sitä saada pyydystääkin.

Toisella ostajalla oli muistissa lohen hinnasta toinenkin aika.

– Olen itse kotoisin Tornionjokilaaksosta, joten olen tottunut ostamaan Perämeren lohta. Muistan markka-ajalta sen kun lohesta piti maksaa 80 markkaa kilo.

Lähde: Yle 3.7.2012